eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Eduard Heger szlovák miniszterelnök a V4-Egyiptom csúcstalálkozó utáni sajtónyilatkozaton, a Várkert Bazárban 2021. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlovák minisztercserék: kisebbségben kormányon sem könnyű az élet

Szlovákiában kisebbségi kormányzás lépett életbe, és megkezdődtek a találgatások az új tárcavezetők kilétéről. Az új miniszterek névsorát a jövő héten ismerheti meg a nyilvánosság.

Szlovákiában hétfőtől kisebbségben kormányoz Eduard Heger kormánya. A Szabadság és Szolidaritás, azaz az SaS miniszterei a Richard Sulík pártelnök és Igor Matovič pénzügyminiszter közti ellentét miatt benyújtották a lemondásukat. A liberális párt távozásával a szlovák kormánykoalíció hárompártivá zsugorodott, a Heger-kormány pedig elveszítette többségét a pozsonyi parlamentben.

A megüresedett miniszteri posztokat várhatóan a jövő héten foglalhatják el az új emberek. Eduard Heger kormányfő az újságíróknak azt mondta, a megüresedett posztokra nem politikai jelölteket, hanem szakembereket kér fel. A szlovák miniszterelnök kijelentette, a neveket csak az után hozza nyilvánosságra, hogy megállapodott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel. Az államfő közölte, mérlegelni fogja a javaslatokat, és stabil kormányzásra szólított fel.

A sajtóban viszont már megindult a találgatás. A liberális DenníkN napilap szerint a kormányátalakítás a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor politikai ellenfeleinek kedvezhet. Elsőként annak a Rastislav Káčernek a nevét említi a lap, aki Ivan Korčok külügyminiszter helyébe léphet, s aki korábbi budapesti nagykövetként élesen kritizálta Orbán Viktort és kabinetjét. Budapesti mandátuma nagykövetként 2018-ban ért véget, ezt követően került Prágába, hogy ott vezesse Szlovákia diplomáciai képviseletét. Káčer a DenníkN-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy veszélyesnek tartja a magyar politika átalakulását, s Magyarországnak jelenleg nem lenne esélye arra, hogy bekerüljön az Európai Unióba. Rastislav Káčert egyébként országán belül is érték támadások. Politikai ellenfelei már azzal is megvádolták, hogy nyugati fegyvergyártóknak folytat lobbitevékenységet. A volt budapesti nagykövet alaptalannak nevezte ezeket a híreszteléseket, a jelölésével kapcsolatos információkat pedig sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta.

A DenníkN szerint a gazdasági miniszteri posztra Karel Hirman energetikai szakembert kérték fel, aki ugyancsak a magyar kormány kemény bírálójának számít. Az igazságügyi miniszteri posztot Ľudovít Bradáč, egykori bíró, az oktatási tárcát pedig Daniel Bútora oktatási szakember kaphatja, bár ezekre a posztokra még többen versenyben vannak.

Eduard Heger szlovák kormányfő feleslegesnek tartja, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben. Érvelése szerint a kormány megalakulását követően szavaz bizalmat a parlament a kabinetnek, és ezt nem szükséges bizonyos időközönként megismételni. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormánya nem élne túl most egy ilyen bizalmi szavazást. Hozzátette, ha 70 kormánypárti képviselővel kérne bizalmi szavazást, akkor inkább rögtön benyújthatná a lemondását is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×