eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Kerítéssel zárták le a lengyelországi Radoszyce és szlovákiai Palota közötti határátkelőt 2021. július 6-án. Miután Szlovákiában elkezdett nőni a koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek száma, a lengyel hatóságok lezártak több kisebb határátkelőt.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz

Nem szabad már várni: szigorítást javasolnak a szlovák szakemberek

Szlovákiában a szakmai konzílium tagjai azt javasolják, hogy a fekete besorolású járásokban korlátozzák azoknak a személyeknek a szabad mozgását, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen.

A szakemberek szerint következetesebben kellene alkalmazni a jelenlegi Covid-automatát, főleg a fekete besorolású járásokban. Nem ellenzik a beoltottak előnyben részesítését, de hangsúlyozzák: ennek a feltétele az, hogy az oltatlanok számára korlátozásokat vezetnek be, és az oltottak betartják az előírásokat.

„Naponta hatezer fertőzött, a fertőzötteknek az elmúlt héthez mért 45 százalékos növekedése, átlagosan napi 27 haláleset. Két hét alatt háromezerszer riasztották a mentőket” – sorolta a riasztó adatokat Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója a mostani járványhelyzetet elemezve. Elmondta, hogy

a kórházban kezelt betegek több mint húsz százaléka meghal.

Az ötven éven felüli fertőzöttekből minden ötödiket, a 70 éven felüliekből minden másodikat kórházban kell kezelni. Szlovákiában a 18 éven felüliek 54 százaléka már felvette az első oltást. „A legnagyobb kockázati csoporthoz tartozók, tehát az ötven éven felüliek közül 720 ezer még az első oltást sem kapta meg” – mondta Mišík.

Alena Koščálová infektológus közölte, hogy a járványon átesett, de oltatlan személyek tovább fertőzik a lakosságot, az egyre súlyosbodó helyzet pedig az egészségügyi rendszer összeomlásához vezethet. A szakértők egybehangzó véleménye szerint csak akkor lehet enyhíteni a mostani szabályokon, ha azokat garantáltan, következetesen be is tartanák az emberek. Koščálová szerint elképzelhető lenne, hogy a védőoltással rendelkezők a fekete járásokban is elmehessenek az étterembe, üdülhetnének is, a vállalkozók pedig tovább működtethetnék az éttermeket.

Elena Prokopová gyermekorvos, a konzílium tagja ismertette a tanácsadói testület javaslatait, amelyek közül az első, hogy a fekete besorolású járásokban kijárási tilalmat vezetnének be az oltatlanok számára, a legutóbbi téli időszakban érvényes kivételekkel. Ezek a személyek tehát csak munkavégzés, a létfontosságú árucikkek beszerzése vagy orvoslátogatás céljából hagyhatnák el az otthonukat. Az oltottak, valamint azok, akik már átestek a betegségen, nagyobb szabadságot élveznének, például fogyaszthatnának az éttermek belterében, vagy szállodába is mehetnének, de csak a járványügyi előírások betartása mellett.

A szakmai konzílium azt javasolja, hogy az illetékesek fontolják meg a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését a lakosság bizonyos csoportjai számára, hasonlóképpen, ahogy az Európai Unió más tagállamaiban is működik. A szakértők szerint az államnak minden erejét az átoltottság növelésére kellene összpontosítania, és fel kellene gyorsítani a harmadik dózis beadását is. Hangsúlyozzák az emberek személyes felelősségének fontosságát, ugyanakkor azt is, hogy ellenőrizni kell az óvintézkedések betartását.

Azokban az iskolákban, ahol több osztály is vesztegzár alá kerül, a konzílium javasolja a jelenléti oktatás felfüggesztését.

Prokopová ezzel kapcsolatban megjegyezte: a regionális közegészségügyi hivatal már most is dönthet az iskolabezárás mellett.

A piros, bordó és fekete besorolású járásokban a szakértők szerint tesztet, oltási igazolást vagy a betegség leküzdését igazoló okmányt kellene kérni az alkalmazottaktól. Hangsúlyozzák, hogy előnyben kellene részesíteni az otthoni munkavégzést, a bordó és fekete besorolású járásokban pedig el kellene rendelni, hogy az üzletek, szolgáltató egységek legfeljebb 22 óráig tarthassanak nyitva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×