eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 10:  Czech President Milos Zeman lights a candle to commemorate victims of the COVD-19 pandemic at the Prague Castle on May 10, 2021 in Prague, Czech Republic. People commemorated almost 30.000 victims of covid-19 in the country at the Prague Castle during the largest act of reverence in the history of the Prague Castle. The daily numbers of newly confirmed positive COVID-19 cases continue to decline in the Czech Republic. (Photo by Gabriel Kuchta/Getty Images)
Nyitókép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Bonyolódik a helyzet a cseh választások után

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az államfői jogkörök átruházhatók a miniszterelnökre és a képviselőház elnökére – állapította meg a cseh szenátus alkotmányügyi bizottsága.

Már a rendőrség is foglalkozik az elnök kórházi kezelése körül kialakult helyzettel, miután arra jutottak, hogy súlyos állapotának eltitkolásával az elnöki kancellária vezetője államellenes bűncselekményt követhetett el. A rendőrségi eljárást az váltotta ki, hogy hétfőn Miloš Vystrčil, a szenátus elnöke a prágai Központi Katonai Kórház hivatalos tájékoztatása alapján sajtótájékoztatón jelentette be, a köztársasági elnök jelenleg nem képes ellátni alkotmányos feladatát. „Az alapbetegségre való tekintettel Miloš Zeman köztársasági elnök egészségi állapotának hosszútávú kilátásai szélsőségesen bizonytalanok, és kicsi a valószínűsége, hogy az elkövetkező hetekben ismét munkába álljon” – ismertette Vystrčil az orvosok álláspontját, hozzátéve azt is, hogy erről október 13-án írásban tájékoztatták az elnöki kancellária vezetőjét.

A súlyos bűncselekmény elkövetésével Vratislav Mynář kancelláriavezetőt azért gyanúsítják, mert eltitkolta az elnök egészségi állapotára vonatkozó információt, és ennek ellenére Zeman betegágyához kísérte Radek Vondráčeket, a képviselőház elnökét, aki előtt Zeman aláírta, hogy november 8-ra összehívja a parlament alsóházát. A rendőrség a Twitteren bejelentette, hogy kivizsgálja azokat az esetleges jogtalanságokat, amelyek a köztársaság elleni bűncselekmény jegyeit viselik magukon.

Vratislav Mynář felelősségét a politikusok többsége is hangsúlyozza. Andrej Babiš kormányfő az idnes.cz portálnak adott interjújában határozottan kijelentette, hogy a kancelláriavezetőnek azonnal le kell mondania, mert amit tett, az teljességgel elfogadhatatlan. Babiš hozzátette, hogy amennyiben Mynář nem mond le önként, amint teheti, ő fogja leváltani.

A kormányfő úgy vélte,

nem kell elsietni az államfői jogkörök átruházását, mert Miloš Zemannak csak novemberben kell aktív szerepet játszania a kormányalakításban.

A szenátus alkotmányjogi bizottságának kedden meghozott döntése szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére. A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia.

A szenátus legközelebbi ülése október 26-án kezdődik, majd az újabb ülésre november 5-én kerül sor. Az októberi választások eredménye alapján november 8-án, a 30 napos óvási időszak letelte után ül össze az új képviselőház, amikor a képviselők leteszik az esküt, és megválasztják a testület új szerveit. Ezt követően tűzhetné napirendre az alsóház is az elnöki jogkörök átruházását. Ahhoz, hogy az államfő jogköreit megvonják, a szenátus és a képviselőház jelenlévő tagjai egyszerű többségének szavazata kell, de ez nem jelenti a köztársasági elnök leváltását.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×