eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A covidos betegek átszállítása megmaradhat, de külföldre már nem kell vinni őket Szlovákiából

Technikai felszereltség tekintetében jobban felkészültek a szlovákiai kórházak a koronavírus újabb – Szlovákiában harmadik – hullámára, mint a másodikra. A gondot a hiányzó egészségügyi dolgozók jelentik, ám ez a probléma már a második hullám idején is megmutatkozott. A Szlovák Kórházszövetség azonban nem tart az egészségügyi ellátórendszer összeomlásától. Északi szomszédunknál szerdán 1700 felett volt a napi új fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy idén április óta nem volt ennyi az egy nap alatt azonosított új beteg.

A napi új fertőzöttek száma ismét folyamatosan nő Szlovákiában. A Szlovák Kórházszövetség elnöke szerint az emelkedés oka az alacsony átoltottság, főleg az 50 év felettiek körében. Marian Petko azt mondja, ha megugrik a fertőzöttek száma egy-egy régióban, akkor jellemzően hét nap elteltével a kórházi ellátásra szorulók száma is megnövekszik.

A második hullám során tapasztaltaktól eltérően most a fiatalabb korosztályba, az 50 és 60 év közöttiek csoportjába tartozik a legtöbb kórházba került beteg. Petko szerint ennek az a szomorú oka, hogy

a legidősebb korcsoportba tartozó kórházi ápoltak közül nagyon sokan elhunytak a második hullámban.

Problémát jelent az is, hogy a szlovákiai egészségügyből az év eleje óta közel 800 nővér távozott. Az Európai Unió tagországaiban az ezer főre eső egészségügyi nővérek száma átlagosan 8,4, Szlovákiában ez a szám 5,7.

Amit viszont a kórházszövetség elnöke pozitívumként említett az az, hogy jelenleg sokkal kevesebb egészségügyi dolgozó van karanténban, mint a második hullám alatt. „A kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak 70-75 százaléka be van oltva, az orvosok körében 90 százalékos az átoltottság” – mondta Petko. Hozzátette, hogy

a második hullámban volt olyan kórház, melyben a 740 alkalmazott közül egyszerre 100-an is karanténba kerültek vagy betegszabadságon voltak, most viszont csak 6-8 embert kénytelenek nélkülözni.

A kórházszövetség elnöke nem tart az egészségügyi ellátórendszer összeomlásától. „A legtöbb kórházban relatív jó lesz a helyzet, nem lesz sok a beteg. A problémás régiók kórházaiból, ahol nem lesz elég fekvőhely a covidos betegek számára, a pácienseket átszállítják olyan régióba, ahol kevesebb a beteg. Nem gondolom, hogy ismét Lengyelországba vagy Németországba kell majd szállítani őket. Kezelésüket meg tudjuk oldani országon belül“ – jegyezte meg a Szlovák Kórházszövetség elnöke.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerdán közzétette az aktuális Covid-automata térképét, amely szintén a járványhelyzet romlását támasztja alá. Jövő hétfőtől már nem lesz egyetlen zöld besorolású járás sem az országban. A napi esetszám közel egy hete 1000 felett jár, szerdán az 1700-at is túllépte. A PCR-tesztek pozitivitási aránya is 10 százalék körül, illetve afelett mozog. A fertőzöttek és a kórházban ápoltak döntő többsége pedig beoltatlan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×