eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 23: (L-R) Treasury Secretary Janet Yellen briefly joins Senate Majority Leader Charles Schumer (D-NY) and Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) during a news conference at the U.S. Capitol on September 23, 2021 in Washington, DC. Pelosi, Senate Majority Leader Charles Schumer and moderate and progressive Congressional Democrats met with President Joe Biden at the White House Wednesday in an attempt to hammer out a deal on infrastructure and budget legislation. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

A járványkezelés közepette állhat le az amerikai szövetségi állam

Egy törvényhozási vita miatt tíz év alatt már harmadszor „állhat le” az amerikai szövetségi állam. Ennek nyomán több százezer szövetségi alkalmazottat – köztük a pandémia elleni fellépésben dolgozókat – küldhetnek kényszerszabadságra.

Annak nyomán hogy a szenátus republikánus tagjai blokkolják a szövetségi állam adósságplafonjának emelését is tartalmazó finanszírozási törvényt, csütörtökön jöhet egy újabb „leállás”. Ennek nyomán többszázezer, az állampolgárok ügyeit intéző szövetségi dolgozót küldhetnek kényszerszabadságra a szövetségi állam pénzügyi évének végén.

És nem csak bürokratákat szabadságolhatnak. Miközben folytatódik a koronavírus-járvány, kényszerszerszabadságolás várhat a frontvonalban harcoló, befolyásos CDC, vagyis az Amerikai Járványügyi Hatóság állományának 62 százalékára. Bezárnak a múzeumok és a nemzeti parkok is, és körülbelül 800 ezer dolgozójukat küldhetik haza.

A szövetségi közalkalmazottak emberéletre vagy vagyonra leselkedő veszély esetén folytathatják a munkát, de addig nem kapnak fizetést, amíg a törvényhozás meg nem állapodik a finanszírozási törvényről. Az Amerikai Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztérium azt ígérte, hogy továbbra is „teljes támogatást ad” a közegészségügyi feladatokra, de szakértők szerint jóval kisebb hatékonysággal működik majd.

Mint a Reuters megjegyezte: az amúgy is nagy arányban stresszes, szorongó és depressziótól szenvedő közegészségügyi dolgozóknak rosszabbkor nem is jöhetne a kényszerstop.

A szövetségi állam leállása esetén, egyes funkciókat automatikusan lát el a gépezet – például így küldik ki a szociális támogatási csekkeket.

A hadsereg háborúzhat, de a védelmi minisztérumi dolgozók egy része kényszerszabadságon lesz.

A szövetségi állam folytatódó finanszírozását az adósságplafonról szóló vita blokkolja. A szenátusi republikánusok hevesen ellenzik, hogy a jövőben még több kölcsönt vehessen fel az amerikai szövetségi állam. Ezért még arra is készek, hogy elutasíták az átmeneti finanszírozásról szóló törvényjavaslatot, ami legalább december elejéig – a költségvetés véglegesítéséig – forrásokkal látná el a szövetségi államot.

A demokratáknak most más módot kell találniuk a kormányzat finanszírozására és az adósság potenciális növelésére. Például kivehetnék a tövényből az adósságplafon témáját, ami garantálná a republikánus „igent”.

Ebben a helyzetben Jane Yellen pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy

október közepére elfogyhatnak az Egyesült Államok készpénztartalékai.

Azaz, nem lesz pénz a számlák és az állampapírok tulajdonosainak kifizetésére.

Ez pedig előrevetíti azt a sokkoló lehetőséget – hogy ha nincs megállapodás az adósságplafonról – akkor az Egyesült Államok, amelyet a világ legjobb adósának tartanak, csődöt jelent. Mindez komoly hullámokat vethet az amerikai pénzügyek zökkenőmentes működésére épülő nemzetközi piacokon – mert

ahogy a mondás tartja, „amikor Amerika tüsszent, a világ náthás lesz”.

A Reuters pedig idézte a Moody’s elemzését arról: mibe kerül az, hogy a pártok farkasszemet néznek a Szenátusban. A 2011-13-as leállások miatt a GDP 2015-ben 1 százalékkal volt alacsonyabb, mint lehetett volna, 1,2 millióval kevesebb állás volt és 0,7 százalékkal volt magasabb a munkanélküliség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×