eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Young girl is waiting for her vaccination dose against coronavirus to be applied by a medical worker.
Nyitókép: MarianVejcik/Getty Images

A britek is oltani kezdik a tiniket – de csak egy dózissal

A brit tisztifőorvosok azt javasolják, hogy az egészséges 12–15 éves gyerek is kapjanak Covid-védőoltást. Mindez azután történt, hogy egy héttel ezelőtt egy tudományos tanácsadó testület nem volt hajlandó hasonló ajánlást kiadni. A kormány másként döntött.

Nagy-Britanniában is indul az egészséges 12–15 éves gyerekek koronavírus elleni beoltása, de nem azért mert ennek túlzott egészségügyi haszna lenne. A brit kormány Egyesített Vakcinatanácsadó Bizottsága szeptember elején nem javasolta az oltást, és azt mondta: annyira alacsony kockázatot jelent a gyerekeknek a koronavírus, hogy a vakcina csak „marginális előnyt” nyújthat.

Hasonló érvet hangoztatott most, hogy mégis döntöttek az oltási programról, a brit kormány vakcina ügyekkel megbízott minisztere. Nadim Zahawi szerint felkérték a négy államalkotó nemzet tisztifőorvosait, hogy konzultáljanak a Királyi Gyermekgyógyász Kamarával. Nem csak a potenciális vírusfertőzést, de a fertőzött gyerekek elzárása miatti mentális egészségügyi kockázatokat és a tanulmányi eredmények alakulását is figyelembe vették.

Ezután döntöttek úgy, hogy egy dózissal indul az egészséges 12–15 évesek oltása. A gyerekek a jövő héttől regisztrálhatnak egy adag Pfizner-vakcinára, ami 55 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a jelenlegi adatok szerint, viszont nagyobb eséllyel véd a kórházba kerülés ellen, még akkor is, ha a gyerekeknél alacsony ennek a kockázata. Maga Zahawi is elismerte, hogy a vakcina csak minimálisan több előnnyel jár és emiatt „nem lesz általános a tini oltási program”.

Érdekesség a briteknél, hogy

a kormány lehetővé teszi, hogy a tinédzserek szembemenjenek a szüleikkel, ha azok meg akarják nekik tiltani az oltást.

A miniszter szerint ez ritka esetekben fordulhat elő, de ha a tizenévest egy elfogadott tudományos skála alapján informáltnak és kompetensnek minősítenek, akkor nemet mondhat a szüleinek – bár először a családot egy orvosi konzultáción próbálják majd „összebékíteni”.

A brit sajtó a hónap elején – eltérő elemekre helyezve a hangsúlyt – idézett egy amerikai tudományos jelentést, amely a 12–17 éves korcsoportban vizsgálta a védőoltás és a Covid-19 miatti kórházi kezelés kockázatait. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben alacsony a kockázat. A két dózis után szívizomgyulladás kockázata a 12–15 éves fiúk körében a legmagasabb, 162 az egymillióból. A 16–17 éves fiúk esetében a szám már csak 97, a 12–15 éves lányok esetében pedig 13 az egymillióból.

Annak a kockázata, az amerikai adatok szerint, hogy „a következő 120 napban” egy egészséges fiú Covid-19-cel kórházba kerüljön 26 az egymillióból. Ezt egyesek úgy interpretálták, hogy nagyobb az esélye a vakcina után szívizomgyulladásnak, mint a vírusfertőzés utáni kórházi kezelésnek. A kutatók a két mRNS vakcinával beoltott fiatalokat vizsgálták.

A hasonló korú tiniket már oltják az Egyesült Államokban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában és Magyarországon is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×