eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Már a 60 év fölöttiek is kapnak Szputnyik V-t Szlovákiában

A „Hogy vagy, Szlovákia?” felméréssorozat májusi eredménye szerint csupán a megkérdezettek 17 százaléka bízik a szlovák kormányban a koronavírus-világjárvány kezelésével összefüggésben. A pandémia kitörésekor, 2020 áprilisában ez az arány még 56 százalék volt. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pedig saját Facebook-oldalán közölte, a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szerdától szabadon utazhatnak a két országban.

Az már a korábban készült felmérésekből is kiderült, hogy azok a válaszadók, akik nem bíznak a kormányban, kevésbé hajlandóak betartani a járványellenes óvintézkedéseket. „Nagyon hasonló a helyzet az oltási hajlandósággal is, amelyre hatással van a tudósokba és az orvosokba vetett bizalom is” – magyarázta Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa. A felmérésből az is kiderül, hogy az egészségügybe és a tudományos intézetekbe vetett közbizalom szeptember óta stabil értéket mutat, sőt enyhén erősödött is. Az orvosokban pillanatnyilag 51 százaléknyian, a szlovák tudományos intézetekben pedig 47 százaléknyian bíznak a szlovákok.

Azok a válaszadók, akik jobban bíznak a szlovák kormány járványkezelésében, nagyobb érdeklődést mutatnak az oltás iránt. Azoknak a kétharmada, akik egyáltalán nem bíznak a kormányban, nem is oltatnák be magukat, vagy még haboznak. A megkérdezettek 52 százaléka a háziorvosát, 44 százaléka pedig a tudósokat tartja a legmegbízhatóbb forrásnak a Covid-19 elleni védőoltás kérdésében. A legkevesebben – 12 százaléknyian – az interneten és a közösségi hálókon megjelenő információkban bíznak.

Szijjártó Péter kedd esti Facebook-bejegyzésének mégis sokan megörültek a határ mindkét oldalán. A magyar külgazdasági és külügyminiszter azt írta: „a szlovákok hivatalosan jelezték, egyetértenek javaslatunkkal, így

szerdától a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között.

Szijjártó Péter a bejegyzésében elárulta, hogy sokat tárgyaltak az elmúlt hetekben a szlovák kollégákkal, hogy minél előbb lehetővé váljon a beoltottak számára a szabad utazás egymás országaiba. „Hogy újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek” – fogalmazott a miniszter.

Így már azok a szlovákok is átutazhatnak Magyarországra, illetve azok a magyar állampolgárok is mehetnek Szlovákiába, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által egyelőre nem jóváhagyott orosz Szputnyik vakcinával oltottak be. A Szputnyikkal hétfő óta oltanak Szlovákiában, Pozsony és Zsolna megyében. A hét folyamán az ország más megyéiben lévő oltóközpontokban is elkezdenek oltani az orosz vakcinával.

A szlovák egészségügyi minisztérium

már a 60 évnél idősebbek oltását is engedélyezi a Szputnyikkal.

A tárca azután döntött így, hogy az orosz fél további részletes eredményekkel egészítette ki az eddig rendelkezésre álló dokumentációt. „Így a 60 év feletti érdeklődők pár napon belül már jelentkezhetnek az úgynevezett elektromos váróterembe” – mondta Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. A Szputnyik vakcinára jelenleg körülbelül 3500 ember várakozik Szlovákiában, legtöbben a Kassai járásban. Az érdeklődés a 40–44 éves korosztályban a legnagyobb.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×