eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Védőmaszkos kerékpáros halad a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpiát hirdető plakát előtt a japán fővárosban 2021. január 22-én. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az előző napon kijelentette, hogy a terveknek megfelelően július 23. és augusztus 8. között megrendezik nyáron a tokiói olimpiát.
Nyitókép: MTI/AP/Hiro Komae

Maszk szinte egész nap és semmi éneklés: így lehet megtartani az olimpiát

A tokiói olimpia szervezői nyilvánosságra hozták a pandémia miatt szükséges szabályokat: nem lehet majd énekelni a stadionokban és szinte az egész napot maszkban kell majd tölteni. Emellett a vendégek egy részét eltiltják a tömegközlekedéstől is.

A japán szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy a tavaly elhalasztott nyári olimpiai játékokat az idén megtartsák. Ezt annak ellenére is mondják, hogy néhány hete egy brit lap olyan név nélküli nyilatkozó kormányilletékest idézett, aki szerint a japán kormány az olimpia lefújásán gondolkodik.

Szerdán ennek a találgatásnak próbáltak véget vetni a szervezők, amikor közzétették azokat a biztonsági szabályokat, amelyek mellett a Covid-19 pandémia közepette megrendezik a nyári játékokat.

Egyben elismerték, hogy ez az olimpia más lesz, mint a többi.

„Egy sor korlátozást és feltételt kell betartaniuk a résztvevőknek. Ezek hatással lesznek az »élményre«, különösen a társadalmi érintkezés szempontjából” – mondta Pierre Ducrey, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a játékokért felelős illetékese.

Például: nemcsak a rendszeres kézmosás lesz kötelező, de minden étkezés után fertőtleníteni kell majd az asztalokat. A sportolóknak és a személyzetnek „folyamatosan” maszkot kell viselnie, kivéve az étkezést, az alvást vagy amikor a szabad levegőn tartózkodnak.

Az egyes delegációknak Covid-19 összekötő tisztet kell kineveznie és az ő feladata lesz, hogy a csapat minden tagja betartsa a szabályokat.

Ha valaki mégsem tesz eleget az előírásoknak, akkor azt kizárják az olimpiáról.

Az illetékesek közölték, hogy áprilisban további, részletes szabályokat adnak ki a sportolók részére – ezek rendelkeznek majd a tesztelésről, az izolációról és egyéb, csak a versenyzőkre vonatkozó teendőkről.

A többi fejlett államhoz képest Japán sokkal jobban kezelte a járványt – eddig csak 6000 regisztrált halálesetről tudni. Január elején azonban a távolkeleti országban is meredeken megugrott a fertőzések száma. Ennek nyomán a tokiói kormányzóság és más területek is rendkívüli állapotot vezettek be. A japán kormány kedden a legtöbb ilyen helyen meghosszabbította a szükségállapotot.

Közben – felmérések szerint – a japán lakosság közel 80 százaléka ellenzi, hogy az idén megtartsák a játékokat.

A koronavírus-kezelésben érintett tokiói orvosok szövetsége azt mondta a héten a Reuters hírügynökségnek, hogy a dolgozóknak nem lesz idejük önkéntes munkát végezni az olimpián, mert túlságosan leterheltek. Egy japán illetékes ehhez azt tette hozzá: meg kell találni az egyensúlyt az olimpia és a helyi egészségügyi rendszer szükségletei között.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×