eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-helyzettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Downing Street 10-ben 2020. június 3-án.
Nyitókép: Andrew Parsons

Johnson karantént lazít a fenyegető "Munkapokalipszis" miatt

Karantén-könnyítésre kényszerül Boris Johnson. A brit kormányfő azért enged, mert felvázolták neki, hogy a nyár folyamán 3 és félmillió munkahely szűnhet meg, ha nem lép. Ennek nyomán a héten közlik, hogy a vendéglátóhelyek szabadtéri részeit megnyithatják és esküvőt is lehet rendezni a szabad ég alatt.

„Krisztusom!” – a Sunday Times című lap szerint így kiáltott fel Boris Johnson brit miniszterelnök, amikor elé tárták a számokat: ha nem „nyitják meg” a vendéglátóipart, akkor három és félmillió munkahely tűnhet el.

Ennek nyomán a Johnson-kormány jelentősen irányt módosít a Covid-19 járvány kezelésében – írta kormányforrások utalva a vasárnapi lap.

A héten várható új intézkedések között van, hogy

  • lazítják a szabályozást és megnyithatnak a pubok, kávézók és éttermek szabadtéri helyiségei,
  • törlik a temetések és esküvők tilalmát, július elejétől immár 10 ember részt vehet a szertartásokon,
  • tervezik a szabadtéri esküvők engedélyezését is,
  • emellett július elején nyithatnak a fodrászok,
  • lehet majd „egyénileg imádkozni” templomokban,
  • „utazási korridorokat” próbálnak létrehozni a népszerű külföldi nyaralóhelyekre.

A Sunday Times állásvesztő „vérfürdőnek” írta le az elhúzódó karantén támasztotta veszélyt. Egyik forrása pedig kreatív módon megváltoztatta a klasszikus film címét és „Munkapokalipszis most”-nak nevezte, mit jelenthet, ha a vendéglátó és szolgáltató ágazat cégei nem tudják hamarosan felvenni a munkát.

Hónapok múlva derülhet ki a gazdasági kár

Még néhány hónapig tart az a kormányprogram, amelyben a kabinet magára vállalta a kényszerszabadságra küldött dolgozók havi fizetésének 80%-t, de kezd elfogyni a pénzt. Félő, hogy a program leállása után tömegek veszítik el a munkájukat, ami súlyos csapást jelent majd a brit gazdaságra.

Johnson hat minisztert bízott meg azzal, hogy júliusra dolgozzák ki a gazdaság fokozatos újraindítását.

Tudományos tanácsadók viszont arra figyelmeztetnek: rizikós a lazítás, mert a sokat emlegetett „R-szám”, a fertőzési ráta a veszélyes 1-es érték körül jár. Ha a mutató meghaladja az 1-t, akkor gyorsan terjedni kezd a vírus.

Csökkentik a biztonságos távolságot

Alok Sharma brit gazdasági miniszter a héten holland és dán kollégájával tárgyal arról, hogyan csökkentették országaikban a sokáig emlegetett két méterről egy méterre a biztonságos távolságot.

Ebben támogatja a vendéglátó ágazat.

„Ha két méter a távolság, akkor a normál forgalom 30%-t produkáljuk, ha 1 méter, akkor a 70%-t – tehát a siker és a kudarc közötti különbségről beszélünk”

– mondta Kate Nicholls, a Brit Vendéglátóipari Szövetség vezérigazgatója.

Közben a British Airways légitársaság, amely kénytelen a földön tartani gépparkját, beperelte a brit kormányt az országba belépőkre kiszabott két hetes karantén miatt. A cég szerint jogellenes az intézkedés, a kormány „nem adott jó magyarázatot a szigorú lépésre”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×