eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Nyár végére tolódhat a járvány tetőzése Szlovákiában

Kitolódhat a koronavírus-járvány tetőzése Szlovákiában, és valószínűleg jóval kevesebb ember fog megfertőződni, mint azt a szakemberek korábban feltételezték. A legújabb feltételezések szerint, ha a betegség továbbra is lassan terjedne, körülbelül 5600 ember fertőződne meg összesen, a legtöbben a nyár végén, illetve szeptemberben. A gazdaság felélesztésére pedig régiókra bontva is sor kerülhet északi szomszédunknál.

Ahhoz, hogy kevesebb legyen a fertőzött Szlovákiában, mint amivel az első felmérések során számoltunk, továbbra is szükség van a lakosság fegyelmezettségére, azaz a szájmaszk viselésére és a szabályok betartására – áll az Egészségpolitikai Intézet szakértői csoportjának friss elemzésében. „A rendelkezésre álló adatok, a nemzetközi összehasonlítások és a legutóbbi felmérések eredményei azt mutatják, hogy a vírus fertőzőképessége csökkent, de ha lassan is, továbbra is terjed” – közölte az intézet. A szakemberek úgy vélik, ez az eredmény a kormány márciusban bevezetett intézkedéseinek köszönhető.

A legújabb feltételezések szerint, ha a betegség továbbra is lassan terjedne, körülbelül 5600 ember fertőződne meg összesen, a legtöbben a nyár végén, illetve szeptemberben. Egy másik, konzervatív forgatókönyv szerint a járvány várhatóan 0,6 százalékos fertőzöttségnél tetőzhet, ami körülbelül 33 ezer beteget jelent. Ebben az esetben is elegendő lenne az egészségügyi rendszer kapacitása. Az elemzés azt is mutatja, hogy

a járvány csúcspontján körülbelül 75 lélegeztetőgépre lehet szükség, ami lényegesen kevesebb, mint azt a szakemberek korábban gondolták.

Az Egészségpolitikai Intézet szerint a roma közösségek mellett főleg a nyugdíjas otthonok és hasonló létesítmények lakóit fogja veszélyeztetni a járvány, ezért ezen a téren lesz szükség további óvintézkedésekre.

A gazdasági válságstáb szerint a szlovák gazdaság fellendítését segítő intézkedések gyakorlati működését folyamatosan ellenőrizni és értékelni kell. Igor Matovič kormányfő kijelentette: „ha a helyzet rosszul alakulna egy konkrét régióban, akkor ott le kell majd állítani az újabb egységek megnyitását, esetleg bezárni bizonyos üzleteket, hogy

ne szenvedjen emiatt az összes többi régió is, ahol hatékonyabb az új típusú koronavírus elleni küzdelem,

mert jobban betartják a higiéniai előírásokat és az óvintézkedéseket.”

A közgazdászokból álló gazdasági válságstáb szakértői is azt mondják, hogy a régiók szerinti szétválasztás segíthet egyensúlyban tartani a szlovák gazdaság felélesztését és a vírus terjedése feletti kontrollt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×