INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

összefogás

szlovákia

orosz örs

felvidék

Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Orosz Örs, a tábor főszervezője (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közös fotót készít a Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki Szalóc közelében 2019. július 17-én.

Összegyűjtötte a szükséges aláírásokat az Összefogás

Az elmúlt három hét során több mint 17 ezer aláírást gyűjtött össze a legújabb felvidéki magyar politikai mozgalom, az Összefogás. Az íveket szerdán adták le a szlovák belügyminisztériumban, így elindult az ötödik szlovákiai magyar politikai szubjektum bejegyeztetése.

A bejegyeztetéshez 10 ezer támogató aláírás szükséges, a mozgalom 17 922-t gyűjtött össze három hét alatt, vezetői szerint ez annak a jele, hogy a magyar közösség igényli a magyar politikai erők összefogását. A mozgalom alapítói az aláírások leadása után megköszönték a támogatást és elmondták, hogy a Csemadok megközelítőleg 2000 összegyűjtött aláírással, míg további kisebb civil szervezetek nagyjából ezer aláírással segítették munkájukat. Az aláírások száma nem végleges, mivel további aláíró ívek vannak még úton.

Orosz Örs, az Összefogás egyik életre hívója úgy fogalmazott, hogy az érdemi tárgyalások a többi párttal csak most következnek. „Kaptunk egy meghívást az MKP-tól, ezen a tárgyaláson mindenképpen részt veszünk. Egy tartalmi jellegű tanácskozás lesz” – tájékoztatott Orosz.

Orosz Örs egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az Összefogás önálló választási listát állít-e a jövőévi parlamenti választásokon. Szerinte

az új politikai mozgalom programját is közösen rakják majd össze a Magyar Közösség Pártjával.

„Jelenleg tárgyalásban vagyunk különböző felekkel, és kezdődik a programalkotás, ami már egy közös programalkotás lesz, tehát az Összefogás csapatán kívül részt vesz benne az MKP is” – tette hozzá az Összefogás alapítója.

Az új politikai mozgalom egyik legtapasztaltabb politikusa Nagy József, volt környezetvédelmi miniszter, korábbi európai parlamenti képviselő, aki néhány héttel ezelőtt lépett ki a Hídból. Úgy véli, az MKP listáján történő indulás nem megvalósítható. „Hiteltelen lenne elvárni egy választótól, hogy a szlovákiai magyarok közt zajló fekete-fehér politikai játszmában, egy hidas vagy MKP-s átszavazzon a másik pártra, és ezt a felmérések is tükrözik. Viszont azt is tudjuk, hogy mindkét pártnak a 70-80 százaléka támogatja az összefogást” – mondta Nagy József.

Az Összefogás képviselői most a belügyminisztérium döntésére várnak, hogy a párttörvény alapján bejegyezzék új politikai mozgalmukat.

Menyhárt József, az MKP elnöke az Összefogás bejegyeztetését célzó lépésre reagálva azt mondta: az MKP nyitott minden civil kezdeményezés és párt irányába, amely egy közös magyar lista felállításában gondolkozik, s ezt egyértelművé tették azzal, hogy partnerséget felajánlva megnyitották választási listájukat, amelyen a helyek felét erre a célra ajánlották fel.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018