eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Orosz Örs, a tábor főszervezője (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közös fotót készít a Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki Szalóc közelében 2019. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összegyűjtötte a szükséges aláírásokat az Összefogás

Az elmúlt három hét során több mint 17 ezer aláírást gyűjtött össze a legújabb felvidéki magyar politikai mozgalom, az Összefogás. Az íveket szerdán adták le a szlovák belügyminisztériumban, így elindult az ötödik szlovákiai magyar politikai szubjektum bejegyeztetése.

A bejegyeztetéshez 10 ezer támogató aláírás szükséges, a mozgalom 17 922-t gyűjtött össze három hét alatt, vezetői szerint ez annak a jele, hogy a magyar közösség igényli a magyar politikai erők összefogását. A mozgalom alapítói az aláírások leadása után megköszönték a támogatást és elmondták, hogy a Csemadok megközelítőleg 2000 összegyűjtött aláírással, míg további kisebb civil szervezetek nagyjából ezer aláírással segítették munkájukat. Az aláírások száma nem végleges, mivel további aláíró ívek vannak még úton.

Orosz Örs, az Összefogás egyik életre hívója úgy fogalmazott, hogy az érdemi tárgyalások a többi párttal csak most következnek. „Kaptunk egy meghívást az MKP-tól, ezen a tárgyaláson mindenképpen részt veszünk. Egy tartalmi jellegű tanácskozás lesz” – tájékoztatott Orosz.

Orosz Örs egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az Összefogás önálló választási listát állít-e a jövőévi parlamenti választásokon. Szerinte

az új politikai mozgalom programját is közösen rakják majd össze a Magyar Közösség Pártjával.

„Jelenleg tárgyalásban vagyunk különböző felekkel, és kezdődik a programalkotás, ami már egy közös programalkotás lesz, tehát az Összefogás csapatán kívül részt vesz benne az MKP is” – tette hozzá az Összefogás alapítója.

Az új politikai mozgalom egyik legtapasztaltabb politikusa Nagy József, volt környezetvédelmi miniszter, korábbi európai parlamenti képviselő, aki néhány héttel ezelőtt lépett ki a Hídból. Úgy véli, az MKP listáján történő indulás nem megvalósítható. „Hiteltelen lenne elvárni egy választótól, hogy a szlovákiai magyarok közt zajló fekete-fehér politikai játszmában, egy hidas vagy MKP-s átszavazzon a másik pártra, és ezt a felmérések is tükrözik. Viszont azt is tudjuk, hogy mindkét pártnak a 70-80 százaléka támogatja az összefogást” – mondta Nagy József.

Az Összefogás képviselői most a belügyminisztérium döntésére várnak, hogy a párttörvény alapján bejegyezzék új politikai mozgalmukat.

Menyhárt József, az MKP elnöke az Összefogás bejegyeztetését célzó lépésre reagálva azt mondta: az MKP nyitott minden civil kezdeményezés és párt irányába, amely egy közös magyar lista felállításában gondolkozik, s ezt egyértelművé tették azzal, hogy partnerséget felajánlva megnyitották választási listájukat, amelyen a helyek felét erre a célra ajánlották fel.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×