eur:
394.38
usd:
363.07
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Szlovák sört szívószállal? Soha többet!

Búcsút mondanak a szlovákok az egyszer használatos műanyagoknak. A kormány által elfogadott módosítás szerint 2021-től lép érvénybe a tiltás, amely a biológiailag lebomlani képtelen, ezért környezetszennyező műanyagokra fog vonatkozni.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium egy módszertani segédanyagot is kidolgozott a csomagolásmentes élelmiszerüzletek üzemeltetői számára.

Az elfogadott módosítás szerint 2021-től lép érvénybe a tiltás, amely érinti

a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, fültisztító pálcikákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat.

A módosítás értelmében továbbá 2023-tól minden egyes községnek lehetővé kell majd tennie a biohulladék szelektív gyűjtését. Az indoklás szerint a nem megfelelően tárolt, biológiailag lebomló hulladék kifejezetten környezetszennyező hatású az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Emellett szennyezi a felszíni vizeket, a talajvizet, magát a talajt, és a légkört is.

Nyomon követik a hulladékgyűjtő autókat

Változik az elszállított hulladék nyilvántartása is, ugyanis a szemeteskocsikat mérleggel kell majd felszerelni, a tartalmuk súlyát pedig be kell jelenteni. Módosítani fogják azokat a pénzösszegeket is, amelyekkel az egyes gyártók a gyártói felelősségvállalási rendszerhez járulnak hozzá.

„Ez a törvény nem csak arról szól, hogy betilt bizonyos műanyagokat, hanem támogatja például az olyan csomagolóanyagok előállítását, melyek újrahasznosíthatók. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy alacsonyabb költségekkel fogják terhelni azokat a gyártókat, amelyek tartósabb, megjavítható vagy könnyebben újrahasznosítható termékeket állítanak elő” – mondta Sólymos László, Szlovákia környezetvédelmi minisztere.

Visszaváltják a PET-palackokat

Az elmúlt három évben a szlovák környezetvédelmi minisztérium számos lépést tett a felesleges műanyag elleni küzdelem terén. A könnyű műanyag táskák fizetőssé tétele mellett a szlovák zöldtárca, Közép-Európában elsőként vezeti be a PET-palackok visszaváltási rendszerét.

A szaktárca a Közegészségügyi Hivatallal együttműködve módszertani segédanyagot is kidolgozott a csomagolásmentes élelmiszerüzletek üzemeltetői számára. Az útmutató szerint az üzlet üzemeltetője jogosult eldönteni azt, hogy a vásárló által hozott csomagolóanyag megfelel-e az előírásoknak, és visszautasíthatja annak használatát. „A csomagolás nélküli vásárlás és a csomagolásmentes termékek visszaszorítják a nem újrahasznosítható műanyagok és egyszer használatos csomagolások mennyiségét” – áll a minisztérium közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

Az uniós országok az európai mezőgazdasági lobbik nyomására megállapodásra jutottak arról, hogy korlátozásokat vezetnek be az ukrán mezőgazdasági termékek EU-n belüli értékesítésére. Ez a döntés, amelyet az uniós vezetők közelgő csúcstalálkozója előtt hoztak, várhatóan jelentős, évente több mint 1 milliárd eurós bevételkiesést jelent Ukrajnának, ami a baromfi-, tojás-, cukor- és búzaexportra is hatással lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×