eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Az orosz haditengerészeti elit egy része veszett oda a szupertitkos Losarikon

Egy szupertitkos atommeghajtású orosz tengeralattjáró szenvedett katasztrófát hétfőn, 14 tengerész halálát okozva. Az ASZ-12 néven ismert mélytengeri merülő eszközön tűz ütött ki, miközben a legénység méréseket végzett az Északi-Tengeren.

Az RBC nevű orosz portál szerint a Losarik névre hallgató, ASZ-12 néven is emlegetett és a mélytengeri kommunikációs kábelek lehallgatására is alkalmas orosz tengeralattjárón ütött ki tűz a Barents-tengeren. A legénység ugyan ezt eloltotta, de többen füstmérgezésben meghaltak. A tűz oka egyelőre nem ismert,

a hivatalos információ szerint a legénység az orosz felségvizek alatti tengerfenékkel kapcsolatos méréseket folytatott.

A Lenta híroldal titkos tengeralattjárónak nevezi a Losarikot, amelynek teste több titániumrétegből épül fel. Az RBC szerint a hajótest egyik szférájában található az atomreaktor, és az állomásnak is nevezett eszköz fegyvertelen, legénysége összesen 25 fő.

Az eszköz 6000 méter mélyre tud merülni és 30 csomóval, azaz 55 km/órás sebességgel tud haladni. A többi technikai adat titkos, így a tengeralattjáró feltételezett hossza 79 méter, szélessége 7 méter, vízkiszorítása pedig kétezer tonna lehet. A nevét egy szovjet időkből származó rajzfilm főhőséről kapta.

A baleset után nem sokkal

az orosz és külföldi híradások is az orosz haditengerészet tudományos-kutató mélytengeri eszközeként emlegették a tengeralattjárót.

A katasztrófának voltak túlélői – 4-5 ember, őket az északon fekvő Szeveromorszk város katonai kórházába vitték és ide szállították a 14 elhunyt tengerész holttestét is. Ebbe a városba vitték a tengeralattjárót is

Az Oroszországban a média által is használt Telegram-alkalmazás Baza nevű csatornája arról is tudósított, hogy az egyik azonosított halott Gyenisz Dolonszkij, a tengeralattjáró kapitánya, a másik pedig a szintén kapitányi rangban lévő – és mélytengeri katonai kísérletekben tapasztalt – Nyikolaj Filin. Mindkét tiszt egy titkos szentpétervári haditengerészeti objektum állományába tartozott – állítja a Fontanka ellenzéki portál.

A két tiszt korábban már megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést, tehát tapasztalt veterán volt.

A halottak között összesen hét kapitányi rangban lévő tiszt volt, akiket a "haditengerészet elitjéhez" tartozóknak nevezett a Novaja Gazeta ellenzéki lap.

Az RBC szerint az, hogy ilyen sok magas rangú tiszt volt a fedélzeten arra utal, hogy különböző egységek képviselői jelentek meg valamilyen kísérletre. A Losarikkal folytatott munkát ugyan egy az orosz haditengerészethez sorolt parancsnokság irányítja, de a portál szerint az egység "saját életet él". Feladataik közé tartozik a külföldi mélytengeri kábelek lehallgatása, a saját kábelek védelme és a mélyben talált haditechnikai eszközök felszínre hozatala.

Az RBC megjegyzi azt is, hogy a norvég partoknál épp kedden startolt a NATO tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlata, a Dynamic Mangoose.

A nagyszámú tiszt elvesztését Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette, amikor részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak és a barátoknak.

A tengerészeket "szuperprofiknak" nevezte és a Szeveromorszkba küldte Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy tájékozódjon.

Sojgunak – akit korábban már Putyin lehetséges utódjaként említettek – személyesen kell majd jelentést tennie az elnöknél. Putyin kormányzása során ez a második tengeralattjáró-katasztrófa.

2000 augusztusában süllyedt el a Kurszk atomtengeralattjáró a Barents-tengeren. Mivel híradások szerint szándékosan hatástalanították a jármű mentőbójáját, a haditengerészet csak több óra után jött rá, hogy baleset történt. Mire megtalálták a Kurszkot, már késő volt, nem tudták kimenteni a 112-fős legénységet, így mindenki odaveszett. Az eset idején éles bírálatok érték az orosz hatóságokat és magát Putyint is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×