Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irakban béke kell és reformok - mondta Sigmar Gabriel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német külügyminiszter Bagdadban kijelentette, hogy elsősorban az Egyesült Államok feladata Irak talpra állítása. Sigmar Gabriel szerint 2003-ban washingtoni kezdeményezésre a nemzetközi jog semmibevételével történt a katonai beavatkozás, amelynek súlyos következményeiért jórészt az amerikai kormányt terheli a felelősség.

A bagdadi kormány kezében van Irak talpra-állításának a kulcsa – jelentette ki Bagdadban a német külügyminiszter.

Sigmar Gabriel úgy vélte, hogy

kiváltképpen gazdasági reformok bevezetésére lenne szükség,

mert csak így remélhető a külföldi befektetők megjelenése és a konjunktúrát élénkítő beruházások megvalósítása.

sirmarbagdad

Erre főleg a nyersolaj-lelőhelyek eredményes kiaknázása nyújthat lehetőséget – állapította meg Sigmar Gabriel, de hangsúlyozta, hogy ennek előfeltétele a béke megteremtése, amitől a jelek szerint Irak még igencsak messze áll.

Kizárta azonban a bagdadi kormány fegyveres támogatását.

Berlinben kezdettől fogva elzárkóztak a katonai beavatkozás elől Irakban, ami hosszú időn át beárnyékolta az amerikai-német kapcsolatot. Az iraki diktátor, Szaddam-Husszein rendszerét megbuktató támadást elrendelő Bush amerikai elnök annak idején még kezet sem fogott a katonai részvételt elutasító Gerhard Schröder kancellárral.

Időközben a berlini kormány közel félmilliárd eurót bocsátott a bagdadi kormány rendelkezésére az ország újjáépítésére, azonban ennek az összegnek eddig csupán töredékét használták fel.

A német hadsereg 140 tisztje már jó ideje kiképzésben részesíti és modern harci eszközökkel látja el a főleg kurdok lakta Erbilben az Iszlám Állam fegyveresei ellen harcoló úgynevezett pesmerga-alakulatokat.

Erbil mintegy 80 kilométerre fekszik a részben még mindig az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló nagyvárostól, Moszultól, amelyben már hónapok óta ádáz harc folyik az iraki sorkatonák és a szélsőséges erők között.

A német külügyminiszter – rendkívüli biztonsági intézkedések mellett – nemcsak az iraki kormányfővel és a külügyminiszterrel folytatott eszmecserét, hanem

Erbilben találkozott a kurdok vezetőivel is,

mert – mint hangsúlyozta – a kibontakozás érdekében elengedhetetlen a közeledés a különböző vallási és nemzetiségi csoportok között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!