eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Változik a német kormány menekültügyi álláspontja?

A jelek szerint fokozatosan módosul a német kormány menekültkérdésben elfoglalt álláspontja. Nemrég még éppen a kancellár volt a migránsok méltányos elosztásának szószólója az Európai Unión belül, illetve sürgette a kvóták bevezetését ellenző tagállamok megbüntetését, most a német pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette, hogy Berlin már nem ragaszkodik a kvóták anyagi eszközökkel való kikényszerítéséhez.

Jens Spahn úgy vélte, hogy hosszabb távon az Európai Unió egységét is veszélyeztetné, ha a menekültek befogadását elutasító tagállamokat pénzelvonással büntetnék. A pénzügyminisztérium államtitkára Brüsszelben, a gazdasági kérdésekkel foglalkozó európai szellemi műhely, a Brueghel Intézet értekezletén nyilatkozott. Jens Spahn szerint elhibázott lenne, ha a menekültkérdést összekapcsolnák az uniós tagok felzárkóztatására létesített anyagi források működtetésével.

A német államtitkár azt indítványozta, hogy a kvóták kérdését kössék össze a közös teherviseléssel, tehát az uniós kasszába több pénzt fizessen az a tagállam, amely csak kis létszámban hajlandó a migránsok beengedésére. Jens Spahn nyilatkozatát tudósítók elmozdulásnak tekintik a német menekültpolitikában, egyben pedig utalásnak is arra, hogy Berlin az Európai Unió jelenlegi költségvetésének módosítására törekszik.

Erre utalt az államtitkár azon kijelentése is, amely szerint kormánya nem látja indokoltnak az uniós büdzsé tervezett növelését, ehelyett inkább a pénzfelhasználás módján kellene változtatni, mégpedig úgy hogy csökkentenék a kohéziós és agrárpolitikai kiadásokat, miközben növelnék a migrációs politikára, a versenyképesség javítására valamint a közös védelmi politikára fordítandó anyagi keretet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×