eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Az angol drukkerek a francia válogatottat is legyőzik

Bár a francia hatóságok előre felkészültek, mégis meglepte őket az angol-orosz mérkőzés körüli randalírozások mértéke Marseille-ben. Hozzá kell tenni, hogy a különböző verekedések provokálásában a francia futballhuligánok is bőven kivették a részüket.

Kezdjük az angol szurkolókkal, mert immár ötödik napja, hogy róluk beszél a francia média, akcióikkal még a francia válogatott győzelmét is háttérbe szorították a híradásokban. A szigetországiak már csütörtök este, tehát egy nappal az EB hivatalos kezdete előtt bulizni kezdtek Marseille belvárosában, ahová egyébként egy részük kifejezetten „arabot verni” érkezett. A régi kikötőben működő angol és ír kocsmák környékén, ahol főhadiszállásukat felverték, többször hallani lehetett, amint azt üvöltözik, hogy „hol van az Iszlám Állam?”

A provokációra a helyi fiatalok válaszoltak, akik algériai zászlókkal is felvonultak, majd összecsaptak velük. Az oroszok csak később, szombattól kapcsolódtak be a látványos verekedésekbe, és mielőtt az angoloknak estek volna, ők is araboztak egy kiadósat. A hatóságok szerint az angol-orosz mérkőzést követő összecsapásokban már csak a legittasabb szurkolók vettek részt, ezek során összesen harmincöten sérültek meg, de azt az angolt, akinek továbbra is válságos az állapota, valószínűleg helyi erők verték meg vasrudakkal.

A francia futballhuligánok egyébként több helyen provokáltak összecsapásokat, így a tengerpari Nizzában ők hergelték, majd támadtak rá a belvárosban békésen söröző lengyel és északír szurkolókra, ami végül tömegverekedésbe torkollott, és ugyancsak franciák randalíroztak a horvát-török mérkőzés előtt Párizsban is, de ez utóbbi helyszínen szerencsére nem fajultak el dolgok.

Lille-ben viszont a német és az ukrán szurkolók franciák nélkül estek egymásnak a város központjában, igaz, a verekedés nem tartott sokáig, egyebek mellett a helyszínt biztosító német rendőrök fellépésének köszönhetően. A francia hatóságok egyébként több mint húsz német futballhuligánt tartóztattak fel a határon, akik Drezdából indultak Lille-be, és az autóikban talált bukósisakok és fogvédők alapján kiadós verekedésekre készültek.

A fenti események miatt Bernard Cazeneuve belügyminiszter megtiltotta az alkohol árusítását a stadionok környékén a mérkőzések napján és az azt megelőző estéken, ám kérdés, hogy lesz-e ennek az intézkedésnek bármilyen hatása, az eddigi események ugyanis azt mutatják, hogy a szurkolók a városközpontokban, órákkal a mérkőzések előtt isszák le magukat, és a verekedések is ezeken a helyszíneken, és nem föltétlenül a stadionoknál törnek ki.

A szigorításokat elrendelő belügyminiszternek az Európa-bajnokságot kísérő események mellett a szakszervezetekkel is számolnia kell, ez utóbbiak ugyanis kedden ismét országszerte tiltakoznak a munka törvénykönyvének módosítása ellen.

Amúgy félő, hogy az Európa-bajnokság egyre inkább átpolitizálódik: a francia szocialisták főtitkára a Marseille-i verekedések okát „a nacionalista érzelmek ébredésében” látja, a szintén a szocialistákhoz kötődő SOS Rascisme nevű szervezet vezetői pedig be akarják tiltatni a horvát szurkolók hivatalos dalát, mert azt túlságosan nacionalistának, sőt revizionistának tartják. Az ominózus éneket a hírek szerint horvát jogvédő szervezetek jelezték az SOS Rascisme-nak.

A foci mellett a munka törvénykövének módosítása elleni harc is izgalomban tartja a közvéleményt, keddre ugyanis a szakszervezetek újabb országos megmozdulást szerveznek, amelyek komolyan megnehezíthetik a mérkőzések lebonyolítását. Néhány ágazatban már hétfőn is sztrájkolnak a dolgozók, ezért a fővárosi metrónál, a vasúti- és a légi közlekedésben kisebb zavarokra lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×