eur:
389.09
usd:
361.47
bux:
68682.63
2024. május 7. kedd Gizella

Aszad Moszkvában erősítette a szövetséget

Váratlanul és titokban Moszkvába utazott Aszad szíriai elnök. Vendéglátójával, Vlagyimir Putyinnal a szíriai lázadók elleni közös katonai offenzíváról tárgyaltak. Közben Kanada új miniszterelnöke azt mondta, visszavonja harci gépeit az Iszlám Állam ellen harcoló koalícióból.

Szorosabb a keleti, lazább a nyugati szövetség Szíria ügyében. Ezt a meglepő eredményt hozta a keddi nap.

Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov közölte, hogy "munkalátogatásra" váratlanul Moszkvába látogatott Bassár al-Asszad szíriai elnök, aki Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel a szíriai lázadók elleni közös fellépésről tárgyalt.

A Kreml külföldi propaganda-csatornájának számító Russia Today televízió felvételein két önfeledten mosolyogva kezet fogó elnök látható, háttérben az orosz külügy- és védelmi miniszterrel.

Figyelemre méltó módon az orosz vezető ugyanakkor - a Kreml sajtószolgálata szerint - úgy fogalmazott, hogy a "a katonai akció pozitív alakulás miatt, a hosszútávú megoldás mégis politikai folyamat eredménye lehet, minden politikai, etnikai és vallási csoport részvételével, szoros kontaktusban a nagyhatalmakkal és a régió békében érdekelt országaival" - vajon mindez üres frázis, vagy azt jelenti-e, hogy Putyin Aszad esetleges távozásáról tárgyalt vele, ahogy azt pár éve már felajánlotta az Egyesült Államoknak?

Martti Ahtisaari volt ENSZ közvetítő és fegyverzetellenőr szerint a nyugatiak korábban lesöpörték a javaslatot az asztalról.

Emlékezetes módon Vlagyimir Putyin és Barack Obama amerikai elnök szeptemberi, az ENSZ közgyűlésén történt találkozóján korántsem volt olyan szívélyes a hangulat, mint Aszad moszkvai vizitjén.

Putyin később katonai és hírszerzési vezetők előtt azt mondta: Oroszország katonai beavatkozása a szíriai kormány oldalán jól mutatja, hogy "hatékonyan tud válaszolni az országra leselkedő terror és egyéb fenyegetésekre".

Oroszország szíriai bombázásai azonban ahhoz vezetettek, hogy a szíriai iszlámista szervezetek - például az Al-Kaidához kötődő Al-Nuszra front - orosz célpontok elleni támadásokra szólították a kaukázusi muzulmánokat. Moszkvát aggasztja, hogy szerinte legalább 2000 állampolgára harcol az Iszlám Állam soraiban Szíriában és Irakban.

Aszad kedd este érkezett Moszkvába de szerdára már visszatért Damaszkuszba. Ez volt az első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben megindultak a hatalma ellen kirobbant tüntetések majd a polgárháború.

Miközben Oroszország és Szíria úgy tűnik, szorosabbra vonta szövetségét, Justin Trudeau új kanadai miniszterelnök első hivatali napján máris bejelentette, hogy visszavonja a kanadai gépeket az Iszlám Államot bombázó, amerikai vezetésű koalícióból. Trudeau telefonon értesítette Barack Obama amerikai elnököt és azt mondta: országa ennek ellenére az Iszlám Állam elleni koalíció elkötelezett tagja marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Az internetszolgáltatás minőségének fókuszában jellemzően mindig a sávszélesség és a lefedettség állt, azonban Bálint Zoltán, a Giganet Internet Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint ebben ma már nincsenek jelentősebb különbségek az elérhető szolgáltatások között, a vállalkozások számára inkább a személyre szabottság, a rugalmas ügyfélkezelés lehet a vízválasztó, és pont ez az, amiben a kisebb internetszolgáltatók többet tudnak nyújtani a „dobozos termékekkel” operáló nagy cégekkel szemben. Bár a piacot felforgatni készülő 5G technológia egyelőre a nagyok malmára hajtja a vizet, a nyíregyházi központú szolgáltatónak is meg van a stratégiája, amivel tovább növelheti ügyfelei számát az egyre szűkülő piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×