eur:
386.67
usd:
358.27
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Közös pénzügyminisztere lesz az uniónak?

A görög pénzügyi válság arra ösztönözte az európai valutaegységbe tömörült ország vezetőit, hogy hozzanak olyan intézkedéseket, amelyekkel a jövőben elejét vehetik, hogy valamely tagállam a gazdasági tönk szélére jusson. Az intézkedések között szerepel az euróövezeti adó bevezetésének, valamint a közös pénzügyminiszter megválasztásának a gondolata. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter elvben helyesli a tervet, Angela Merkel kancellárnak azonban vannak fenntartásai.

Év eleje óta a 19 tagállammal rendelkező euróövezet valutájának ügyeit eddig a Frankfurtban működő Európai Központi Bank intézte. A görög válság azonban rádöbbentette a tagállamok vezetőit, hogy gyógymódok helyett megelőzésre lenne szükség.

Ennek érdekében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szorgalmazni kezdte, hogy az euróövezetet helyezzék közös gazdasági kormányzás alá, és ruházzák fel saját pénzügyi forrással is. A tervet Francois Hollande francia államfő is magáévá tette, ezt követően Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is támogatásáról biztosította, annak ellenére, hogy Angela Merkel kancellár kétkedéssel nyilatkozott a javaslatról.

A Spiegel című hamburgi hírmagazin jelentése szerint a kancellár és pénzügyminisztere nem először vall eltérő véleményt. Kiváltképpen Athén anyagi talpra állításának kérdésében különböztek az álláspontok, és úgy hírlik, hogy Schäuble még lemondását is szóba hozta, de végül elállt ettől.

Most azonban - írja a Spiegel - még arra is hajlandó lenne, hogy a német adóbevételek egy részét átutalja a közös euróövezeti költségvetésbe, amely felett a valutaegységet alkotó országok pénzügyminiszterei rendelkeznének.

A francia elnök azonban ennél jóval messzebb menő javaslatot tett, Francois Hollande szerint ugyanis az eurozónát gazdasági kormányzat alá kellene helyezni, amelynek ellenőrzésére a 19 tagállam küldötteiből álló parlamentre bíznák. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi forgalom a hatszorosára növekedett az elmúlt húsz évben – mondta az InfoRádióban a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője. Talabér Krisztián arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság tavaly 11 milliárd euró értékben importált termékeket Kínából, míg az export elérte a másfél milliárd eurót.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Háromhavi csúcsra ugrott a forint, kritikus szintnél az árfolyam

Háromhavi csúcsra ugrott a forint, kritikus szintnél az árfolyam

A vártnál sokkal nagyobb cseh inflációemelkedés háromhavi csúcsra húzta hétfőn a koronát az euróval szemben, és ez a többi régiós devizánál is mérsékelt erősödést váltott ki, ami a forint esetén elég volt ahhoz, hogy szintén új háromhavi csúcsra érjen a közös európai fizetőeszközzel szemben. Ezzel egyúttal egy kritikusan fontos technikai szintet is megközelített az árfolyam, így érdemes lesz nézni, hogy a szerdai amerikai inflációs adat előtt ezt sikerül-e letörnie, vagy megáll a menetelés a forintnál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×