eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Anglia nem akarja befogadni az afrikai menekülteket

A brit kormány kész a jelenleginél több pénzzel támogatni az észak-afrikai menekültek segítését, ám tömeges befogadásukat nem tartja megoldásnak.

Az Észak-Afrikából tengeri úton Olaszországba menekülők problémájának megoldása bonyolult, nehéz és költséges feladat. A kérdés megtárgyalása végett Brüsszelbe összehívott Európai Uniós csúcsértekezleten a mentésre és a menekült-segélyezésre fordítható összeg megháromszorozásáról született döntés. De a csütörtöki konferenciát követően az egyes tagnemzetek egymástól eltérő módozatokat vetnek fel az alapprobléma megoldására.

Magyarország nem tengeri hatalom, határait azoktól az új menekült-tízezrektől félti, akik Észak-Afrikából Európába jutva vándorlásba kezdenek. Orbán Viktor miniszterelnök a határok védelmére rendészeti és katonai lépéseket javasolt.

Nagy-Britanniában még a választási harcnak is részévé vált a líbiai menekültek ügye, David Cameron kormányfő viszont máris kijelentette, hogy országa nem kíván automatikus letelepedési jogot biztosítani az elmenekült észak-afrikaiaknak.

A líbiai menekültek tragikus helyzete úgy lett választási téma Angliában, hogy az ellenzék vezére, Ed Miliband kortesbeszédben támadta meg David Cameron miniszterelnököt, kormányát hibáztatva a tömeges elmenekülést okozó líbiai összeomlás előidézéséért. Kérdés, hogy a felvetés befolyásolja-e a választók szándékait. Jelenleg a konzervatív párt néhány ponttal vezet a május hetedikei választás előtt.

A brit kormány kész több pénzt adni az észak-afrikai menekültek segélyezésére, de tömeges befogadásuktól elzárkózik. Elsősorban a máris oly sok halálos áldozatot követelt menekültáradat leállítását tartja célravezetőnek. David Cameron miniszterelnök szerint meg kell semmisíteni a fejenként ezerdolláros sáp beszedése után menekülőket halálba küldő bandákat, és a használhatatlanná kell tenni hajóikat, csónakjaikat. El kell nyerni az ENSZ Biztonsági Tanács hozzájárulását ahhoz, hogy evégett akár katonai beavatkozásra is sor kerülhessen.

A brit haditengerészet Bulwark nevű zászlóshajóját küldi az Olaszország és Afrika közötti vizekre. Ezt a Máltából felszálló brit Merlin helikopterek segítik majd a menekülők hajóinak felderítésében 150 kilométer hatótávolságú radar-berendezésükkel, amely a legkisebb csónakot is feltünteti. Anglián kívül még 15 Uniós ország vesz részt a tengeri műveletben, amely a Triton akciónevet kapta.

Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke a menekültek európai letelepítését javasolta. Mint mondta: "fel kell adni a nemzeti érdekekből", hogy ez megvalósulhasson. David Cameron határozottan ellenzi, hogy a bevándorló-áradat problémájával küzdő Anglia - amely nem tagja a schengeni övezetnek - automatikusan betelepítse az Olaszországon át érkező afrikaiak ezreit. Befogadásukat egyéni elbírálás tárgyává tenné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×