eur:
390.63
usd:
364.67
bux:
68281.3
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kínos problémákat hoztak felszínre a terrorakciók

A francia média már a "minden idők legnagyobb tömegtüntetésének" nevezett párizsi menet másnapján igyekezett levonni az elmúlt napok tanulságait. A számvetés része az is, hogy miként kezelte a média az eseményeket, és vajon helyes volt-e például a rendőrségi csapatmozgásokat élőben mutatni vagy az elrejtőzött túszokról hírt adni. Franciaország-szerte csaknem négymillióan vonultak az utcára szombaton és vasárnap a terror ellen tiltakozva.

A számvetés egyik része arról szól, hogy miképpen kezelte az eseményeket a média, és ezzel kapcsolatosan számos kifogás fogalmazódott meg.

A párizsi kóser-boltnál túszul ejtett egyik személy hozzátartozója például azt vetette a BFM- TV hírtelevízió szerkesztőinek a szemére, hogy a túszdráma kellős közepén közölték a hírt, miszerint az üzlet egyik hűtőkamrájában négy felnőtt rejtőzött el egy csecsemővel.

A felháborodott asszony elmondta, hogy halálra váltan olvasta a képernyő alján futó szalaghírt, annál is inkább, mivel tudták, hogy a mártírhalálra készülő Amedy Coulibali éppen ezt a tévécsatornát nézte, szerencsére ezt az információt nem vette észre.

Egy másik hallgató azt kifogásolta, hogy a Dommartan-en-Goel-i nyomdában magukat elbarikádozó, múlt szerdán a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló két terrorista kapcsán a BFM rádió bemondta, hogy az egyik alkalmazott az épületben bujkál. Csak a véletlenen múlt, hogy a gyilkosok nem szereztek tudomást erről az információtól - tette hozzá a méltatlankodó.

Másokat az háborított fel, hogy a France Info állami hírrádió helyszíni tudósítója azért "hisztizett", mert a rendőrök a kóser-bolttól túlságosan távol, egy biztonsági zónában helyezték el őket, így kollégáival nem láthatták az eseményeket.

Ugyanezen a helyszínen a rendőröknek külön foglalkozniuk kellett azokkal az újságírókkal, akik a környező tömbházakról igyekeztek filmezni az eseményeket, holott a hatóságok kifejezetten kérték őket, hogy ne mutassák élőben a csapatmozgásokat. Az újságíróknak ez a hozzáállása nemcsak a közvéleményben, de a szakmán belül is komoly ellenérzéseket keltett.

A számvetés másik elemét a múlt heti vérengzésekre adott szélsőséges reakciók jelentik. Az elfogulatlanabb lapok beszámoltak például arról, hogy több száz, ha nem több ezer tweet-üzenet keringett az elmúlt napokban a világhálón, melyek szerzői kiforgatva a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival szolidarizáló "Je suis Charlie", azaz "Charlie vagyok" szlogent, a gyilkos testvérpárra utalva azt írták, hogy "Je suis Kouachi", azaz "Kouachi vagyok". Ami jól mutatja, hogy Franciaországban sokan egyetértenek a gyilkos cselekedettel.

De ez az egyetértés az iskolákban is megmutatkozott: a múlt csütörtökre meghirdetett nemzeti gyásznapon a tanároknak egy perces néma megemlékezést kellett tartaniuk osztályaikkal, ám sokan megdöbbenve arról számoltak be, hogy diákjaik kifejezetten ellenségesen viszonyultak ehhez a gesztushoz. Voltak, akik Allah Akbart kiáltottak az egy perc alatt, mások azt mondták, hogy a Mohamed prófétát érintő gyalázkodásokat meg kell bosszulni, de voltak olyan diákok is, akik egyenesen megfenyegették az oktató személyzetet.

Az egy perces megemlékezés alatt egyébként több francia börtönben örömujjongásokat és Allah Akbar kiáltásokat lehetett hallani, mindezzel párhuzamosan pedig iszlamista hackerek több tucatnyi francia állami és vallási intézmény honlapját törték fel szombaton és vasárnap, arab nyelvű, az iszlámot dicsőítő szövegeket helyezve el rajtuk.

A politikai elemzők egy része egyébként hétfőn azt kifogásolta, hogy a szocialista kormány, illetve a baloldali média továbbra is igyekszik elkendőzni azt a tényt, hogy az események az iszlamista terrorizmushoz kötődnek, és igyekeznek egyszerűen csak terrorizmusról beszélni. Ami a cikkírók szerint arra enged következtetni, hogy a baloldal továbbra sem hajlandó szembenézni a probléma igazi gyökerével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×