eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Középmezőnyben vagyunk a rosszul informáltak között

Az embereknek általában fogalmuk sincs a hírek mögött meghúzódó valódi számadatokról például a bevándorlás vagy a gyilkossági statisztika kérdésében. A gond az, amikor a politikusok ezekre a tévhitekre építik kijelentéseiket - állapítja meg a Guardian című brit lap. A magyarok a felmérés 16-os listáján a 10. helyet foglalják el a rosszul informáltak körében, de a lengyelek, a dél-koreaiak, az amerikaiak és az olaszok még tudatlanabbak.

"Nagy-Britannia egyes városait elárasztják a kelet-európai bevándorlók" - mondta nemrég Michael Fallon brit védelmi miniszter. A szigetországban sokan értenek egyet ezzel a megállapítással, amelynek különös súlyt adott, hogy az ország biztonságáért felelős egyik kormánytag szájából hangzott el.

A Guardian című lap ennek kapcsán - az egyik közvéleménykutató, az Ipsos Mori adataira támaszkodva - 14 országban vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek a valós számadatokkal - például azzal, hogy mekkora a bevándorlók aránya vagy a gyilkossági ráta.

Ezekből kiderült, hogy a britek, magyarok és mások gyakran sokkal súlyosabbnak tartanak egyes problémákat, mint amilyenek azok a valóságban.

Arra a kérdésre például, hogy "Ön szerint mekkora a bevándorlók aránya ebben az országban?" a magyarok azt mondták, hogy 16 százalék - a valódi 2 százalékkal szemben - . A britek 24 százalékkal becsülték magasabbnak a bevándorlók arányát, de náluk is nagyobbat tévedtek a franciák, a belgák, az amerikaiak és az olaszok.

Sokaknak számít, hogy ki milyen vallású, például, hogy mekkora a gyakorló keresztények aránya. Ebben a kérdésben a magyarok 53 százalékot tévednek: a statisztikai adat szerint a lakosság 9 százaléka jár templomba, a válaszadók szerint 62 százalék. Az olaszok és franciák 14-14 százalékkal becsülik alá a keresztények számát országukban, míg a britek 20 százalékkal.

Viszonylag pontosan tippeltek a japánok, akik csak 2 százalékot tévedtek.

A közel-keleti feszültség, a terrorfenyegetés és a hazai születésű dzsihádisták miatt a britek számára fontos téma a muszlim közösség helyzete az országban, de alaposan túldimenzionálják a muzulmánok számát: míg a valós adat 5 százalék, addig szerintük majdnem az ország negyede, 21 százalék muzulmán. A szigetlakók azonban ebben a kérdésben sincsenek a legrosszabbul informáltak táborában: az ausztrálok, a kanadaiak, a belgák és a franciák is nagyobbat tévedtek.
Az ausztrálok tévesen hiszik, hogy növekszik náluk a gyilkosságok aránya, a magyarok szerint a tizenéves korú lányok 16 százaléka szül, miközben valójában csak 2 százalékuk.

Mint a Guardian megjegyzi: minél fontosabbnak tart egy kérdést egy választó, annál valószínűbb, hogy olyan pártra szavaz, amelyről úgy tartja, hogy fontos számára az ügy. Nagy-Britanniában ezért tört előre a bevándorlás- és EU-ellenes Függetlenségi Párt. A bevándorlás kérdése a szigetország mellett Máltán, a balti államokban, Dániában, Bulgáriában és Belgiumban is vezető téma.

Bobby Duffy, az Ipsos Mori közvéleménykutató ügyvezető igazgatója arra figyelmeztetett, hogyan befolyásolhatja a politika formálását, ha rosszul informáltak a választók.

"Megpróbálják-e a politikusok korrigálni a tévhiteket vagy vegyék úgy, hogy ezekre a nézetekre reagálva és érzelmi reakciókat adva kell alakítaniuk a politikát?" - tette fel a kérdést. "Ideális esetben nem szabad azt hinniük, hogy ki kell oktatniuk választóikat, de ugyanakkor nem szabad olyan választ sem adniuk, amivel megerősítik az előítéleteket" - mondta a közvéleménykutató ügyvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×