eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csalást gyanít az unió, 333 millió eurót egyelőre nem kap meg Szlovákia

Szlovákiának a megítélt uniós támogatások egy részéről is le kell mondania - legalábbis átmenetileg -, miután az Európai Bizottság legkevesebb 333 millió eurónyi kifizetést felfüggesztett, gyanúsnak találva a korábbi pénzek elköltését. A szlovákok számára az idő vészesen fogy, mert a helyzet kora őszig megoldást kíván.

A vártnál is kedvezőtlenebbül alakul az uniós alapok lehívása Szlovákiában. Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának gazdaságpolitikai alelnöke arra figyelmeztet, hogy a 2007-2013-as, előző hétéves költségvetési időszakra vonatkozóan a rendelkezésre álló 11 és fél milliárd eurós keret mindössze felét sikerült felhasználni. Ráadásul 9 operatív program esetében Brüsszel átmenetileg fefüggesztette a kifizetéseket. Az MKP szakpolitikusa szerint a Szlovákia számára kialkudott egyéves határidő-meghosszabbítás ellenére is több milliárd euró maradhat a brüsszeli kasszában.

"Súlyos gond, hogy Brüsszel, vagyis az Európai Bizottság hivatalnokai Szlovákia számára leállították az EU-s források felhasználását, finanszírozását. Nem egyedi esetről van szó, mert a 11 operatív program közül 9-et függesztettek fel ideiglenes időszakra, feltehetőleg a visszaélések, a területi diszkrimináció és a politikai klientelizmus miatt" - bírált Farkas Iván.

Azért súlyos a helyzet, mert a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakról van szó, nem a most kezdődő 2014-2020-as új időszakról, és továbbra sem tudni, mikorra oldja fel Brüsszel a kifizetések tilalmát. "Mivel nem egy-két esetről van szó, hanem egy nagyon súlyos kilenc programot érintő halmazról, éppen ezért ez nem fog olyan gyorsan eldőlni, hónapokra lehet számítani" - tette hozzá az MKP alelnöke.

Az MKP véleményét, a másik szlovákiai magyar párt, a Híd is osztja. "Az Európai Unió a legutóbbi hét év alatt 11,4 milliárd eurónyi összeget kínált fel Szlovákiának, amelynek a már elmúlt hét év alatt az 55 százalékát sem tudtuk lehívni, és ennek nem az a fő oka, hogy ne tudnánk mire elkölteni, hanem az, hogy hogyan osszuk el. Nagyon sok helyen a közbeszerzési törvénynek a legelemibb előírásait sem tartották be" - fogalmazott Nagy József, a Híd parlamenti képviselője.

A helyzet azért is botrányos, mert a legtöbb beruházás esetében, amely európai uniós támogatással épül, a költségvetés 85 százalékát Brüsszel, a 10 százalékát az állami költségvetés, 5 százalékát pedig a pályázó állja. Tehetetlenségénél fogva erről mond le Szlovákia. Amennyiben az eltervezett, ám meg nem valósult beruházásokat meg szeretné valósítani, 100 százalékban saját forrásokból kell azokat felépítenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×