eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem kérnek a génkezelt kukoricából a franciák

Tilos lesz Franciaországban a génmódosított kukorica termesztése - ezt mondja ki az a törvényjavaslat, amelyet a francia parlament alsóháza fogadott el kedden. A jogszabály, amelyet még a szenátusnak is meg kell szavaznia, nemcsak a már létező, hanem a jövőben megjelenő módosított kukoricaformákra is kiterjed. A zöldek mindenféle génmanipulált növény termesztését betiltották volna, de javaslatukat a honatyák elutasították.

A parlamenti képviselők a tavaszi vetés előtt mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy az amerikai Monsanto által forgalmazott MON810-es jelzésű, illetve a szintén amerikai DuPont és Dow Chemical által előállított Pioneer TC1507 típusú génmanipulált kukorica francia földbe kerüljön, a hazai kukoricatermesztők egy része ugyanis évek óta a tiltott növények legalizálását szorgalmazza.

A kedden megszavazott törvényszöveg kimondja, hogy mindenféle génmódosított kukorica termesztése tilos Franciaországban, abban az esetben pedig, ha ezt a rendelkezést valaki megsértené, a hatóságok megsemmisíthetik az illegális ültetvényeket. A zöld-párti képviselők ennél is messzebbre mentek volna, ők mindenféle génmanipulált növény termesztését meg akarták tiltani, de ezt a többség nem fogadta el.

A jobboldali ellenzék, a Népi Mozgalom Uniója a javaslat ellen szavazott, a frakció vezetője azzal indokolva pártja álláspontját, hogy a jogszabály szerintük alkotmányellenes és sérti az uniós normákat is. A francia kormány korábban kétszer is hozott olyan rendeletet, amelyben megtiltotta a génmanipulált kukorica franciaországi termesztését, ám azokat az Alkotmánytanács az európai szabályokra hivatkozva mindannyiszor felfüggesztette.

A mostani jogszabály beterjesztéséhez a baloldali többség sokkal határozottabban állt hozzá. Annál is inkább, mivel Franciaországban a kedélyeket kifejezetten felborzolta, hogy az Európai Bizottság februárban engedélyezte a már említett Pioneer TC1507-es génmanipulált kukorica európai terjesztését, amivel ötre emelkedett az unió területén forgalmazott génkezelt vetőmagok száma.

Az ügy kapcsán kialakult francia dühöt az magyarázta, hogy a Pioneer-t forgalmazó vállalatnak úgy sikerült engedélyhez jutnia, hogy azt tizenkilenc uniós tagállam ellenezte. A történet külön érdekessége egyébként, hogy az ellenzők táborát Franciaország Magyarországgal közösen vezette.

Ha a génkezelt kukoricák termesztését megtiltó törvényjavaslatot a szenátus is megszavazza, az ügy csaknem lezártnak tekinthető. Azért csaknem, mert a jogszabályt Franciaországnak meg kell majd védenie az Európai Bizottsággal szemben. Ennek az oka az, hogy az uniós normák ugyan lehetővé teszik az ilyen jellegű tiltások bevezetését, ám "meggyőző tudományos érveket" kell melléjük csatolni.

Az ügy elemzők egy része szerint ismét megmutatja, hogy milyen mértékig korlátozott az uniós tagállamok szuverenitása, másrészt ízelítőt ad abból, hogy mi lesz majd, ha megszületik az évek óta titokban készülő, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi és beruházási folyamatokat szabályozó, úgynevezett transzatlanti megállapodás.

Ez ugyanis a kiszivárgott hírek szerint majd lehetővé teszi például azt, hogy a Monsanto vagy a Dow Chemicals egy különleges bíróság előtt beperelhesse Franciaországot a fenti törvény miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×