eur:
390.7
usd:
364.07
bux:
68169.48
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Európa ne számítson palagáz-forradalomra!

Európa ne számítson csodákra a palagáz-kitermelésből, a példaként beállított Egyesült Államokban pedig már véget is ért az olcsó fűtőanyagot biztosító forradalom. Ezt állítja egy befolyásos brüsszeli elemző. Európa jobban teszi, ha az energiahatékonyságra és a megújuló forrásokra koncentrál.

Miközben az unió nyugati és keleti tagállamai között mélyül a szakadék abban a kérdésben, hogy milyen mértékben csökkentse a blokk az üvegházhatást keltő gázok kibocsátását, egy befolyásos környezetvédelmi blogger szerint nem szabad megváltást várni a még kiaknázatlan palagáz-készletektől.

Eberhard Rhein sokáig az Európai Bizottság alelnökének kabinetfőnöke volt és az utóbbi 10 évben környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik.

Az EurAktiv hírportálhoz tartozó BlogAktiv blogján azt írja, hogy Európában nem szabad olyan változásokra számítani a palagáz kitermelésétől, mint ami az Egyesült Államokban történt az utóbbi években.

Amerika külföldi energiafüggését az úgynevezett palagáz kitermelése csökkentette, de a boom gyakorlatilag véget ért - írja. A lelőhelyek méretét túlbecsülték, az új mezők feltárásába pedig nagyságrendekkel kevesebbet fektetnek be. Míg 2011-ben 35 milliárd dollárt költöttek kiaknázásukra, addig tavaly már csak 3,4 milliárdot.

Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban a közeljövőben ismét emelkedni fog a gáz és az olaj ára.

Európában sokkal kevesebb van a speciális és a környezetvédők által támadott technikával kiaknázható palagázból. Főként Lengyelország és Nagy-Britannia rendelkezik számottevő készletekkel. Emellett a kontinens olyan sűrűn lakott, hogy az energiacégek nem tudnak olyan szabadon kutatni a gáz után, mint az Egyesült Államokban.

Európa így nem is lehet önellátó földgázból. Az EU Bizottság becslése szerint 2035-re a kitermelés az igények mindössze 10 százalékát elégítené ki. A palagáz-készletek néhány évtized alatt kifogynak, ezért Európának az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrásokra kell koncentrálnia - fejtegeti Rhein.

A Bloomberg Businessweek magazin közben tavaly októberben arról írt, hogy a palagázhoz hasonlóan a palaolaj-forradalom is hamarosan véget érhet. Az új olajkutakból kezdetben csak úgy ömlik az olaj, de hamar kiapadnak. Oklahoma City közelében pédául egy 2009-ben fúrt kút napi 1200 hordó olajat termelt, most azonban már csak kevesebb, mint napi 100-at - jegyzi meg a magazin. A hagyományos kutak ezzel szemben akár 50 évig is működhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×