eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

A német gazdasági sikerek titka

A pénzügyi válság ellenére a német kivitel tavaly ismét rekordot döntött, mert a vállalatok már novemberig több mint egybillió euró értékben exportáltak árut. Kiváltképpen a nehézipar tudta növelni a külföldre irányuló eladásait, ezen belül - mint többször jelentettük - a német személyautók iránti nemzetközi kereslet tűnt változatlanul töretlennek.

Az ipari vezetők egy évvel ezelőtt még egybillió euró értékű kivitelre számítottak 2012-ben, de még ezt az igencsak derűlátó becslést is túlszárnyalták a most nyilvánosságra hozott adatok. Ugyanis a szépreményű tervet már novemberre teljesítették, és az egész esztendő során 1 billió 1 milliárd euró értékű árut adtak el külföldre. Ez gyakorlatilag az export közel 4,5 százalékos emelkedésének felel meg.

Más szóval a német iparnak - eddig legalábbis - sikerült megfelelő választ adni a nemzetközi pénzügyi válság kihívásaira. Az igaz, hogy a krízis által leginkább sújtott dél-európai uniós országokból visszaestek a megrendelések, de ezt sikerült a távol-keleti, valamint amerikai piacok kiépítésével ellensúlyozni.

A legújabb adatokból azonban az is kiderül, hogy december folyamán némileg megbicsaklott ez a folyamat, azonban az exportra termelő cégeket tömörítő külkereskedelmi szövetség derűlátással ítéli meg az idei kilátásokat is, és abból indul ki, hogy 2013-ban sikerül a kivitelt kereken 5 százalékkal növelni.

Elsősorban a gépgyártás tekint nagy reményekkel az elkövetkező hónapok elé, miután a múlt évben csaknem 210 milliárd euróval szintén rekorderedményt tudott felmutatni. A német gépipari szervezet élén álló Thomas Lindner berlini sajtóértekezletén elmondta, hogy az ezredforduló óta a gépgyártás csaknem 60 százalékkal tudta növelni termelését, és ebben jelentős szerepet játszott a külföldre irányuló árueladás töretlen emelkedése.

A gépgyártás tekinthető a német gazdasági élet húzóágának, ami tavaly közel egymillió dolgozót foglalkoztatott, és ez csaknem 50 ezerrel haladta meg az előző esztendő alkalmazotti létszámát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×