eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Drágulhatnak az élelmiszerek az aszály miatt

Egy hét alatt tíz százalékkal ugrott az amerikai kukorica és a búza ára, ami komoly hatással lehet a globális élelmiszerárakra. Mindezért az aszályt okolják.

1988-ban akkora aszály sújtotta Amerikát, hogy közel harmadával esett vissza a kukoricatermés. Most is hasonló hőség okoz károkat a tengerentúlon, ami miatt rövid időn belül megugrott a kukorica és a búza ára.

Az élelmiszerárak ingadozása és ezzel párhuzamosan az egyre növekvő lakosság ellátása világszerte komoly gondot jelent a politikusoknak. Mivel az Egyesült Államok termeli meg a világpiacra kerülő kukorica több mint 40 százalékát, a drágulás aggodalmakat kelt. Amerika mellett a fekete-tengeri és az észak-kínai termelőket is aszály sújtja.

A Goldman Sachs befektetési bank tíz százalékkal drágább kukoricára számít. Amikor pedig drágul a kukorica, akkor az áremelkedést a búza is követi, ugyanis sok gazda ezzel próbálja helyettesíteni a kukoricát.

Egyes elemzők azonban arra utalnak, hogy az aszály nem lehet olyan súlyos, mint amilyennek beállítják. A Capital Economics nevű tanácsadó cég például megjegyzi: bár kevesebb lesz a termés, mint amire számítottak, az még így is magasabb lesz, mint 2009-2010-ben.

"Szerintünk eltúlzottak az aggodalmak, az agrártermékek árai még mindig sokkal alacsonyabbak, mint egy éve voltak, a kukorica drágulása mindössze ellensúlyozta a korábbi hónapokban történt árcsökkenést" - mondta a Capital Economics egyik közgazdásza.

Fontos tényező az árak alakulásában, hogy az amerikai kukorica 40 százaléka az utóbbi években a bioüzemanyag alapanyaga volt. Az olajár csökkenésével azonban kevesebb a kereslet a bioüzemanyagra és így a kukoricára is.

Közben hónapok óta esik a kávé, a cukor és a gyapot ára. Emiatt az agrártermékek árát követő S and P-index például 10 százalékkal alacsonyabb szinten áll, mint egy éve.

Az ideiglenesnek tűnő kukoricadrágulást ellensúlyozza a rizs árának csökkenése. Várakozások szerint a thai kormány jelentős készleteket akar piacra dobni, ami lefelé nyomhatja az árakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×