eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Putyin gazdasági reformra kényszerül?

Váltásra kényszerülhet a hamarosan hatalomra lépő Vlagyimir Putyin, de a reformokat nem az ellenzék, hanem az orosz gazdaság állapota kényszerítheti ki. Az olajnak köszönhető származó pozitív kereskedelmi mérleg ugyanis eltűnhet - írja a brit Financial Times.

Földrengéshez hasonlítja a Financial Times azt, hogy mi vár az orosz gazdaságra az évtized közepe táján: az olaj- és gázexportból származó pozitív kereskedelmi mérleg felbillen az egyre növekvő import miatt.

Vlagyimir Putyin korábbi elnöki ciklusai alatt négyszeresére emelkedett az olaj világpiaci ára, amiből költségvetési többletre és az életszínvonal javítására is futotta Oroszországban.

A mostani kiadások azonban csak akkor tarthatóak, ha az olajárak tovább emelkednek, és a nyersanyag közel a duplájára drágul. Ez kevéssé valószínű, mondják közgazdászok, és ezért jöhet el az a pillanat 2015-16 körül, amikor a folyó fizetési mérlegben is deficit alakul ki.

Már az elmúlt pár évben is csak az enyhe olajár-emelkedés miatt kerülte el az orosz költségvetés a hiányt.

Maga a hiány nem katasztrófa - jegyzi meg az FT, de ezt külföldi tőke bevonásával kell kezelni. Oroszország azonban most éppen az ellenkezője történik. A jogi és politikai környezet bizonytalansága miatt a tőke kivándorol az országból: tavaly 84 milliárd dollárt, azaz a GDP öt százalékának megfelelő pénzt vontak ki. Ez egyelőre nem tűnt fel, mert a kereskedelmi mérleg jelentős pluszban van. Az olaj- és gázbevételekből felhalmozott többlet eltűnésével azonban a rubel leértékelése következhet.

Ivan Csakarov, a Renaissance Capital moszkvai befektetési bank elemzője szerint Putyinnak nem lesz más választása, mint a gazdasági reform, különben komoly gondok alakulnak ki. Bár a visszatérő elnök azt mondta, hogy javítani kívánja a befektetési környezetet és korlátozni a szövetségi kiadásokat, emellett azzal kampányolt, hogy 170 milliárd dollárt költ majd el a szövetségi közalkalmazottak béremelésére. Ez az egyik ok, ami miatt elapadnak a költségvetési tartalékok. Putyin elnöksége alatt a hazai fogyasztás és az import gyorsabban növekedett, mint a GDP, mivel az oroszok költekezésbe fogtak, hogy elfelejtsék a szovjet idők nélkülözését.

Ha eltűnik az olajpárna, akkor Oroszország más államokhoz hasonlóan kénytelen lesz hitelezőkhöz fordulni és lassan leértékelni a rubelt. Ebben a környezetben már a külföldi befektetőknek is beleszólásuk lesz abba, hogyan irányítják az országot - mondta az FT-nek egy neve elhallgatását kérő bankár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×