eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68608.64
2024. május 7. kedd Gizella

Így változtatná meg a választási rendszert az elnökjelölt

Módosítaná a parlamenti képviselők megválasztásának jelenlegi rendszerét és legalább részben bevezetné az arányosságot Franciaországban a szocialisták államfőjelöltje, ha áprilisban őt választják köztársasági elnökké. Az ötlet, melyet a kormányzó többség elutasít, elemzők szerint a választókörzetek újrarajzolását is maga után vonná.

Franciaországban 1958 óta kétfordulós, abszolút többségi rendszerben választják meg a parlamenti képviselőket. Ez azt jelenti, hogy az első fordulóban csak az a jelölt jut mandátumhoz, aki a szavazatok több mint 50 százalékát, illetve a választási listákon regisztrált szavazók negyedének a támogatását szerezte meg.

A második fordulón csak azok a jelöltek indulhatnak, akikre az első fordulóban a regisztrált választók legalább 12,5 százaléka adta a voksát. Ebben a körben az szerzi meg a mandátumot, akire a legtöbb szavazatot adják le a választók.

A francia rendszer egyik előnye az, hogy a második fordulóban koalíciókötésre ösztönzi a pártokat, miközben megakadályozza a politikai paletta túlzott felaprózódását. Hátránya azonban, hogy az önállóan induló kisebb pártoknak gyakorlatilag semmi esélyük sincs a mandátumszerzésre.

A választási rendszert 1986-ban az államfői posztra került szocialista Francois Mitterand kezdeményezésére arányossá tették, és ennek az egyebek mellett a jobboldal gyengítését célzó műveletnek az lett az eredménye, hogy a szavazatok több mint 9 százalékának a megszerzésével a szélsőjobboldali Nemzeti Front 35 képviselői mandátumhoz jutott.

Az új eljárás azonban rövid életűnek bizonyult, a korábbi rendszert ugyanis a következő Chirac-kormány visszaállította. Francois Hollande tehát valójában szocialista elődjének a példáját követve akar ismér visszatérni az arányos választási rendszerhez, amit a kisebb pártok vezetői jó ötletnek tartanak, a kormányzó többséget adó Népi Mozgalom Uniójának főtikára viszont úgy véli, ez a lépés a parlament működésének a megbénítását is eredményezheti, már csak azért is, mert a választási törvény nem ír elő bejutási küszöböt.

Hollande terve kapcsán elemzők arra emlékeztetnek, hogy 1986-ban Mitterand ötletének maguk a szocialista honatyák sem örültek igazán, sokan ugyanis mandátumuk elvesztésétől tartottak. A néhai államfő ezt az eshetőséget akkor azzal ellensúlyozta, hogy a megválasztható képviselők számát 491-ről 577-re emelte.

Az ötletet most újra felmelegítő Hollande viszont már nem élhet nagy elődje módszerével, a képviselők számát ugyanis immár az alkotmány rögzíti, ezért az arányos választási rendszer bevezetését valószínűleg a választókerületek újrarajzolásával kellene kiegészíteni. Ami viszont sokak szerint kiszámíthatatlan ellenállásokat eredményezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Tovább gyengül a forint

Tovább gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedd reggel nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben stagnál, a dollárral szemben pedig kisebb gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×