eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milyen hatása lenne, ha megadóztatnák a pénzügyi tranzakciókat?

Háborog a francia pénzügyi szektor, amiért Nicolas Sarkozy akár egyoldalúan is kész bevezetni a pénzügyi tranzakciókat sújtó úgynevezett Tobin-adót. A legutóbbi nyilatkozatok szerint a francia kormány már február végére elkészítheti az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosítást.

Bár a pénzügyi tranzakciók megadóztatásának a gondolata évek óta szerepel a világ politikai vezetőinek napirendjén, azt legutóbb Nicolas Sarkozy vetette fel újra december 31-i újévköszöntő beszédében, kijelentve, hogy a pénzvilágnak részt kell vennie az általa okozott károk helyrehozatalában - mert szerinte ezt kívánja az igazságérzet.

A nyilatkozatot pár nappal később egy másik, lényegesen konkrétabb követte, amelyből kiderült, hogy a részvény és kötvény eladások után a szereplőknek 0,1 százalékos, az egyéb pénzügyi tranzakciók után pedig 0,01 (egyszázad) százalékos adót kell majd fizetniük. Nicolas Sarkozy hozzátette, hogy országa ezúttal nem várja meg, hogy a kezdeményezéssel más államok is egyetértsenek.

A pénzügyi szektor szereplőit tömörítő Paris Europlace nevű szervezetnél éppen ez utóbbi álláspont verte ki a biztosítékot, az általuk vasárnap kiadott közleményben úgy fogalmaznak, hogy az egyoldalú kezdeményezés meggyengítené a francia gazdaságot, az ügy kapcsán nyilatkozó francia bankvezetők pedig úgy vélik, a Tobin-adó a pénzügyi tevékenységek egy részének a delokalizációjához vezethet.

James Tobin Nobel-díjas amerikai közgazdász gondolatának lényege egyébként az volt, hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony, 0,01 és 0,25 százalék között változó adóval megfékezhetők a spekulációs mozgások, miközben a működő tőke továbbra is zavartalanul áramolhat. Az adó ugyanis szerinte alapvetően csak a spekulációra jellemző napi többszöri átutalásokat sújtaná igazán.

A Tobin-adó bevezetését egyelőre a brit kormány ellenzi a leghevesebben, annak ellenére, hogy - amint azt a Le Figaro című napilap megjegyzi - a szigetország egyike azon ritka államoknak, ahol megadóztatják a pénzügyi műveleteket. Igaz, a Stamp Duty Reserve Tax nevű illeték "okmánybélyeg", és azt csak a részvényügyletek után kell megfizetni, mértéke azonban 0,5 százalékos, és évi 3 milliárd eurós bevételt jelent az államkassza számára.

A francia kezdeményezést a brit mellett az olasz és a német kormány is elveti, utóbbi arra emlékeztet, hogy a szóban forgó adó bevezetését csak uniós szinten tartják megvalósíthatónak. A téma érzékenységét mutatja, hogy az a hírek szerint Nicolas Sarkozy és Angela Merkel hétfői megbeszélésének napirendjén is szerepelni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×