Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a szláv tavasz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök politikai változásokat ígért jövőre, miközben az ellene tüntetők ismét a moszkvai és szentpétervári utcákra vonultak, ahol összecsaptak a miniszterelnök híveivel. A rendőrök ismét több száz embert vettek őrizetbe.

A hétfői tiltakozók után előjöttek az ellentiltakozók is Moszkvában. A választási csalások vádjával az utcára vonult ellenzékiek belefutottak a Vlagyimir Putyint támogató ifjúsági mozgalmak, a Nasi, az Ifjúgárda és az Ifjú Oroszország több ezer aktivistájába és hívébe. A kék kabátos nasis tömeg megpróbálta túlkiabálni a "Szégyen!", "Új választásokat!" "Putyin nélküli Oroszország!" jelmondatokat skandáló tüntetőket.

A két tábor, jelentések szerint üvegekkel is elkezdte dobálni egymást, majd össze is csapott. A orosz Zeneakadémia épülete közelében fémdobos Putyin-pártiak verték a ritmust, miközben szemtanúk szerint az OMON különleges egységek tagjai autók oldalához verték a tiltakozók fejét. A Kommerszant című lap újságírója elmondta, hogy két rohamrendőr alaposan megverte és eltávolította a térről.

A letartóztatottak között volt Borisz Nyemcov liberális ellenzéki vezető, akit három órával később magyarázat nélkül elengedtek. A hétfőn őrizetbe vett ellenzékiek közül Alekszej Navalnij korrupció-ellenes bloggert és Ilja Jasint, az orosz Szolidaritás vezetőjét 15 nap börtönre ítélték, "a rendőrséggel való szembeszegülés miatt".

A Kommerszant szerint 50 ezer rendőr és 11 ezer katona állt készenlétben kedden Moszkvában.

Sok kommentátor az arab tavasz mintájára elkezdte használni a szláv tavasz kifejezést. Kérdés, hogy lesz-e az arab országokat idéző mozgalom? Oroszország már átélt ilyet történelmében, például, amikor az elitből származó, reformokat követelő, úgynevezett dekabristák fellázadtak a cár ellen a 19. században. Felkelésüket rövid időn belül leverték.

A mostani parlamenti választásokon látványosan visszaesett a márciusban államfőként visszatérni kívánó Vlagyimir Putyin támogatottsága.

Maga a miniszterelnök azonban azzal csitította az elégedetlenkedőket, hogy azt mondta: "alapvető változások lesznek a kormány összetételében" a március 4-i elnökválasztás után, és kormányzókat is lecserél majd.