eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ez már a recesszió?

Közel hétezer munkahelyet szüntet meg jövő év végéig Európában a francia Peugeot-Citroën, mert a cég vezetése úgy véli, hogy további takarékoskodásra van szükség. Mindeközben a legfrissebb adatok szerint a munkanélküliek száma tizenkét éve nem látott szintre emelkedett Franciaországban, a lakosság a vásárlóerejének csökkenésétől tart, a gazdasági elemzők szájából pedig egyre gyakrabban hangzik el a recesszió szó.

A legnagyobb francia autógyártó bejelentése hidegzuhanyként érte a szakszervezeteket, az érdekvédők egyöntetűen azt állítják, hogy egyáltalán nem számítottak ilyen drasztikus lépésre. A Peugeot-Citroën (PSA) vezetése szerint a csoportnak nagyon rövid idő alatt 800 millió eurós megtakarítást kell elérnie, az elmúlt hónapokban az autógyártók között dúló árháború ugyanis árbevételének 1,6 százalékos csökkenését eredményezte.

Márpedig ha a cégvezetés spórolást mond, az alapvetően elbocsátásokat jelent, az év végéig csak Franciaországban 800 dolgozónak mondanak fel - az érintettek a PSA szerint többségükben az időszaki alkalmazottak közül kerülnek ki. Õket jövőre további ezer munkás követ, nekik már elvileg önkéntes alapon kell majd távozniuk. De a legnagyobb elbocsátást a termelésen kívül, a marketingnél, az informatikánál és a kutatás-fejlesztésnél hajtják végre, ahonnan ötezer embert küldenek el.

A társaság egyébként a fentiek mellett más módszerekkel is igyekszik spórolni, két szlovákiai gyárát például csütörtöktől, két hétre leállítják, és a francia sajtó szerint kérdésessé vált az ottani, még áprilisban bejelentett 130 millió eurós fejlesztés is.

A francia szakszervezetek nemes egyszerűséggel "gusztustalannak" tartják a kilátásba helyezett lépéseket, azt állítva, hogy azokra valójában nincs is szükség, a cég pénzügyi helyzete ugyanis kifejezetten egészséges.

A PSA által bejelentett hírrel csaknem egy időben közölték a legfrissebb munkaügyi mutatókat Franciaországban, és ebből az derül ki, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben 0,9 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az álláskeresők száma immár közelíti a 2,8 milliót - erre tizenkét éve nem volt példa.

A francia gazdaságnak egyébként továbbra is szembe kell néznie a folyamatos delokalizációval, jelenleg éppen egy nyugat-franciaországi településen tiltakoznak, mert a fékpofákat gyártó amerikai Honeywell vállalat Romániába vagy Kínába akarja telepíteni a céget, megszüntetve 320 francia munkahelyet.

A hazai és a nemzetközi gazdasági folyamatokat figyelembe véve az már egyáltalán nem meglepő, hogy egy friss felmérés szerint a franciák több mint fele erősen tart attól, hogy csökkenni fog a vásárlóereje, a sajtóban közölt riportok pedig azt mutatják, hogy sokan azért ellenzik Görögország megsegítését, mert úgy vélik, saját családjuk számára is alig tudják előteremteni a betevő falatot.

Mindeközben a Markit gazdasági elemző intézet által készített konjunktúrajelentés szerint a francia kis és közepes vállalatok tevékenysége októberben több mint fél százalékos visszaesést mutat, és a tendencia az év hátralévő hónapjaira sem valami biztató. Ami sokak szerint a recesszió előjelére utal.

A recesszió szót egyébként a gazdasági válság kezdete óta nemcsak a politika, de a média is igyekezett kerülni. Az, hogy most mégis előkerülhet, jelzi, hogy tényleg nagy a baj. Politikai oldalon mindenesetre igyekeznek a dolgokat finomítani, Francois Baroin gazdasági miniszter néhány napja azt mondta, szó sincs recesszióról, a kormány rendelkezik a szükséges eszközökkel annak megelőzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×