eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Közeleg a "pénzügyi ítéletnap"

Az amerikai Kongresszus vezetői lassan már negyedik napja folytatnak eredménytelen vitát az ország adósságlimitjéről. A megállapodás azért fontos, mert különben Amerika első ízben vagy adósságait nem tudná törleszteni, vagy az állami kiadások állnának le.

Vészesen közeleg augusztus 2., ami egyfajta pénzügyi ítélet napja lehet az Egyesült Államokban. Ha addig nem sikerül megállapodni az ország adósságlimitjének emeléséről, akkor elemzők szerint a szövetségi állam leállhat számlái fizetésével, megugorhatnak a kamatlábak és leminősíthetik az amerikai államkötvényeket.

Az "esemény" a világ pénzpiacain is cunamit indíthat el, és Christine Lagarde, az IMF új vezetője határozottan figyelmeztette az amerikai politikusokat, hogy meg kell állapodniuk.

Barack Obama elnök közvetítőként próbálja jobb belátásra bírni a feleket. Republikánus ellenfelei, akik között megtalálhatók a Tea párti mozgalom drasztikus kiadáscsökkentést követelő radikálisai csak akkor hajlanak a megállapodásra, ha meg tudják valósítani ideológiai alapú programjuk egy részét. Az elnök saját, demokrata pártjának képviselői úgyszintén ellenállnak, nem tudják elfogadni, hogy az alkuért cserébe az idősek ellátását segítő programokat kell feladni.

Miként tárgyalások idején gyakran előfordul, a közvetítőt, azaz most Obamát is vádolják. A republikánusok például azt mondták, hogy "szándékosan félre akarja őket vezetni". Az elnök a hétvégén azt javasolta - ezzel demokrata jóléti programokat feláldozva -, hogy 10 év alatt 4 milliárd dollárral csökkentenék a költségvetési hiányt.

A javaslat azonban épphogy befutott a republikánusok beérkező levelek mappájába, máris a kukában landolt. Pedig éppenséggel ők kampányolnak a "kisebb államért", azaz azért, hogy alacsonyabb adók mellett a polgárok gondoskodjanak magukról és ne a költekező állam.

Bár Obama kétszer akkora megtakarítást ígért nekik, mint amit ők akarnak, ezt elvi alapon nem hajlandók elfogadni, mert a program részeként egybillió dollár értékben adókat emelnének. Cserébe viszont az idősek két évvel később vehetnék igényben a Medicare segélyprogramot és csökkenne az évente adott támogatás mértéke.

Az amerikai politikai élet egyre jobban polarizálódik és ez az, ami akadályozza az alkut. "A Demokrata Párt még inkább baloldali, és a Republikánus Párt még inkább jobboldali, mint korábban" - mondta a Guardiannek Ron Haskins, George Bush volt elnök tanácsadója, a tekintélyes politológiai központ, a Brookings Intézet elemzője. "Úgy próbálnak alkudozni, hogy az elveik és az ideológia vezérli őket."

A helyzetet komplikálja, hogy közeledik a 2012-es elnökválasztás és sok helyi voks. Ebben a légkörben a politikusok attól félnek, hogy a kompromisszumkészséget a választók a gyengeség jelének tartják majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×