eur:
392.37
usd:
354.49
bux:
72789.23
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Mi lesz, ha elfogy az olaj?

Milyen helyzettel kell számolni, ha elapadnak a világ kőolajforrásai? Erre a kérdésre keresett választ a német hadsereg egyik kutatócsoportja. A szakértők bevonásával készült tanulmányt bizalmasan akarták kezelni, azonban az eljutott a Spiegel című hírmagazin szerkesztőségébe, és a lap közzétette a fontosabb megállapításokat.

A német hadsereg korszerűsítésére létrehozott testület egyik osztálya a várható események elemzésével foglalkozik, és nemrég feladatául kapta, hogy vizsgálja meg: milyen politikai és gazdasági helyzetet teremthet a kőolajforrások kimerülése.

A szakértői csoport úgy véli, hogy már az idei év fordulópontot jelenthet a világ kőolaj-ellátásában, ugyanis a föld mélyében található tartalékok lassan kiapadóban vannak, és nem zárható ki, hogy ez a tény 2025 és 2040 között súlyos biztonságpolitikai következményekkel járhat.

A bizalmas jellegű tanulmány hangsúlyozza, hogy a kőolaj fokozatosan hatalmi tényezővé válik, és a termelő országok kényük-kedvük szerint állapíthatják meg egy-egy hordó árát. Ez komoly zavart okozhat a szabad kereskedelemben, és előfordulhat, hogy az egykori kommunista országokban ismert tervgazdaság és "jegyrendszer" bevezetését vonhatja maga után.

Mindez a hatalmi központok eltolódásával járhat, mert kiváltképpen Nyugat-Európa gazdasága kötődik a globalizáció révén a világ távolabbi részeihez, és ha az ottani országok csődbe mennek, akkor magukkal ránthatják az uniós tagállamokat is.

A "jövőt elemző csoport" szakértői ebben az esetben nem zárják ki a demokráciát fenyegető szélsőséges ideológiák előretörését sem, ugyanis az általános zűrzavart a lakosság jó része valószínűleg az államrend általános válságának tekinti. Konkrét politikai következményként pedig azt "jósolják", hogy Berlin engedékenységre kényszerül Moszkvával szemben, Izraellel kapcsolatos álláspontját pedig a kőolajtermelő arab országok kívánságaihoz kell igazítania.

A Spiegelhez eljutott tanulmány megállapításai nagyjából megfelelnek egy hasonló céllal készített brit elemzés baljós kicsengéseinek. Ezt a londoni kormány felkérésére állították össze, és főbb pontjait a múlt héten a Guardian című újság közölte. Azt a londoni energiaügyi hivatal rutinjellegű elemzéseként igyekeztek beállítani.

A Spiegel azonban rámutat arra, hogy az energiaellátást illető, egyre erősödő nyugati aggodalmakat bizonyítja a két bizalmas jellegű tanulmány szinte egyidejű elkészítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.

Újrarajzolhatják Németország politikai térképét

Általános az a vélekedés, hogy Németország, sőt Európa jövőjét jelentős mértékben befolyásolhatják a vasárnapi keletnémet tartományi parlamenti választások eredményei. Nehéz kormányalakítás várható, az AfD türingiai győzelme ellenére is politikai karanténban maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×