eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Nehéz helyzetben az ENSZ tényfeltáró bizottsága

Izrael azzal fenyegetőzött, hogy nem vesz részt a májusi segélyflottilla-incidenst kivizsgáló ENSZ tényfeltáró bizottság munkájában, ha az katonáit is ki akarja hallgatni. A múlt héten áttörésnek számított, hogy a zsidó állam elfogadta a nemzetközi vizsgálatot a Gázai övezet felé tartó hajókon történt halálesetek ügyében, és saját képviselőt delegált a testületbe.

Alig kezdte meg munkáját az ENSZ tényfeltáró bizottsága, máris nyilvánvalóvá vált, hogy nehéz lesz a felek számára elfogadható megállapításokra jutni.

A testületet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár állította fel, hogy kivizsgálja azt az esetet, melynek során május végén izraeli kommandósok megöltek kilenc török aktivistát a Gázai övezet felé tartó hajókon. Az izraeliek azzal védekeztek, hogy rátámadtak az ellenőrzésre érkező katonákra, míg a török és más aktivisták azt állították, hogy a kommandósok léptek fel brutálisan.

Az eset nyomán súlyosan megromlott a korábban szövetséges Törökország és Izrael viszonya, és ezért volt nagy eredmény, hogy az ENSZ-főtitkárnak sikerült elérnie a négytagú testület felállítását, amelyben egy török és egy izraeli képviselő is helyet foglal.

A hét elején felmerült, hogy ENSZ-vezetők titkos alkut kötöttek az izraeliekkel arról, hogy nem hallgatnak ki izraeli katonákat. Ezt a főtitkár cáfolta, amire viszont az izraeli kormányszóvivő azt mondta: olyan testülettel nem működnek együtt, amely katonáik felelősségét akarja felmérni. Ban szóvivője később közölte: nem idéznek be katonákat.

Törökország az incidens után hetekig követelte, hogy az izraeliek kérjenek bocsánatot, és hogy fogadják el a nemzetközi vizsgálatot. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter viszont provokációnak nevezte a Gázába tartó segélyflottilla útját. Izraelben sokan úgy tartják, hogy ha a török kormány nem is bátorította, de elnézte a készülő akciót.

Ebben a helyzetben a Geoffrey Palmer volt új-zélandi miniszterelnök vezetésével működő bizottság a két érintett ország belső vizsgálatainak eredményeit fogja vizsgálni, és javaslatokat tesz majd arra, hogy hogyan lehet elkerülni egy hasonló véres incidenst.

Mindez egyik oldalon sem elégíti majd ki a határozott ítéletet várókat. A török és nemzetközi aktivisták Izrael gázai blokádjának elítélését akarják, az izraeliek azt, hogy a világ ismerje el: a Gázában uralmon lévő Hamász a biztonságát fenyegeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×