eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

Terrorveszély miatt tiltják a Blackberryt

Erősen korlátozzák a Blackberry okostelefonok használatát az Egyesült Arab Emirátusokban és Szaúd-Arábiában. A hatóságok azt mondják,az üzletemberek körében népszerű eszközök biztonsági kockázatot jelentenek. Szakértők szerint viszont az zavarja őket, hogy nem tudják ellenőrizni a felhasználók üzeneteit.

Az Emirates légitársaság logója ott díszeleg több nagy futballcsapat mezén, luxust és felejthetetlen élményeket ígérve a Perzsa-öbölbe, például Dubajba utazóknak. Az ottani és a szaúdi hatóságok is azonban úgy döntöttek, hogy rövidesen blokkolják majd a Blackberry okostelefon-felhasználók üzeneteit és internetezési lehetőségét.

A Blackberryk automatikusan kódolják és külföldi szervereken át továbbítják a felhasználók e-mailjeit és sms-eit. Ezt az Emirátusok és Szaúd-Arábia is "biztonsági kockázatnak" nevezte.

Az érintett államokban 900 ezer felhaszálója van az ilyen okostelefonoknak, különösen a fiatalok szeretik, hogy nem tudják nyomonkövetni üzeneteiket. Az üzletemberek számára pedig azért fontos a Blackberryk nyújtotta biztonság, mert így sokkal nehezebb hozzáférni bizalmas adataikhoz.

A hatóságok szerint azonban ezt a szélsőségesek és terroristák is kihasználhatják. A TRA emirátusi, és a Szaúdi Telecom nevű szolgáltató is elismerte, hogy nyomást akarnak gyakorolni a Blackberry gyártójára, hogy ossza meg az adatokat.

A cégek tagadták azt a vádat, hogy cenzúrázni akarnák az adatforgalmat. Újságírói szervezetek szerint viszont az Emirátusok egyszerre technológiai úttörő a térségben, miközben elnyomó törvényeket hoz, és fokozni kívánja a polgárok és ott élők megfigyelését.

A Blackberryt gyártó és szervereit üzemeltető, kanadai RIM egyelőre nem kommentálta a korlátozásokat. Nem világos, mi történik majd a Dubajon átutazók százezres tömegével, akik nem a helyi szolgáltatókkal szerződtek. A tilalom elveheti ott élő nyugati dolgozók kedvét is, akik között magas a könnyű e-mailezési felülete miatt népszerű telefon.

Az emirátusi hatóságok már tavaly is összetűzésbe kerültek a Blackberryvel, amikor egy állítólag szoftverfrissítés letöltésére ösztönözték a felhaszálókat. A RIM szerint azonban valójában egy kémprogramot akartak telepíttetni, amellyel hozzáférhettek volna a telefonokon tárolt személyes adatokhoz.

Szaúd-Arábiában és az Egyestült Arab Emirátusokban is rendszeresen blokkolják a hozzáférést az olyan weboldalakhoz, amelyek tartalma a hatóságok szerint ellenkezik az országok konzervatív értékeivel, vagy elégedetlenséget szíthat.

Most többezer mobilfelhasználó szembesül azzal, hogy heteken belül nem tud majd üzeneteket küldeni, hacsak nem cseréli le a telefonját egy olyanra, amelynek adatforgalmát nyomon tudják követni a hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×