Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terrorveszély miatt tiltják a Blackberryt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erősen korlátozzák a Blackberry okostelefonok használatát az Egyesült Arab Emirátusokban és Szaúd-Arábiában. A hatóságok azt mondják,az üzletemberek körében népszerű eszközök biztonsági kockázatot jelentenek. Szakértők szerint viszont az zavarja őket, hogy nem tudják ellenőrizni a felhasználók üzeneteit.

Az Emirates légitársaság logója ott díszeleg több nagy futballcsapat mezén, luxust és felejthetetlen élményeket ígérve a Perzsa-öbölbe, például Dubajba utazóknak. Az ottani és a szaúdi hatóságok is azonban úgy döntöttek, hogy rövidesen blokkolják majd a Blackberry okostelefon-felhasználók üzeneteit és internetezési lehetőségét.

A Blackberryk automatikusan kódolják és külföldi szervereken át továbbítják a felhasználók e-mailjeit és sms-eit. Ezt az Emirátusok és Szaúd-Arábia is "biztonsági kockázatnak" nevezte.

Az érintett államokban 900 ezer felhaszálója van az ilyen okostelefonoknak, különösen a fiatalok szeretik, hogy nem tudják nyomonkövetni üzeneteiket. Az üzletemberek számára pedig azért fontos a Blackberryk nyújtotta biztonság, mert így sokkal nehezebb hozzáférni bizalmas adataikhoz.

A hatóságok szerint azonban ezt a szélsőségesek és terroristák is kihasználhatják. A TRA emirátusi, és a Szaúdi Telecom nevű szolgáltató is elismerte, hogy nyomást akarnak gyakorolni a Blackberry gyártójára, hogy ossza meg az adatokat.

A cégek tagadták azt a vádat, hogy cenzúrázni akarnák az adatforgalmat. Újságírói szervezetek szerint viszont az Emirátusok egyszerre technológiai úttörő a térségben, miközben elnyomó törvényeket hoz, és fokozni kívánja a polgárok és ott élők megfigyelését.

A Blackberryt gyártó és szervereit üzemeltető, kanadai RIM egyelőre nem kommentálta a korlátozásokat. Nem világos, mi történik majd a Dubajon átutazók százezres tömegével, akik nem a helyi szolgáltatókkal szerződtek. A tilalom elveheti ott élő nyugati dolgozók kedvét is, akik között magas a könnyű e-mailezési felülete miatt népszerű telefon.

Az emirátusi hatóságok már tavaly is összetűzésbe kerültek a Blackberryvel, amikor egy állítólag szoftverfrissítés letöltésére ösztönözték a felhaszálókat. A RIM szerint azonban valójában egy kémprogramot akartak telepíttetni, amellyel hozzáférhettek volna a telefonokon tárolt személyes adatokhoz.

Szaúd-Arábiában és az Egyestült Arab Emirátusokban is rendszeresen blokkolják a hozzáférést az olyan weboldalakhoz, amelyek tartalma a hatóságok szerint ellenkezik az országok konzervatív értékeivel, vagy elégedetlenséget szíthat.

Most többezer mobilfelhasználó szembesül azzal, hogy heteken belül nem tud majd üzeneteket küldeni, hacsak nem cseréli le a telefonját egy olyanra, amelynek adatforgalmát nyomon tudják követni a hatóságok.