eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Valamiben biztosan jót tett a pénzügyi világválság

A pénzügyi válság miatt rekordmértékben visszaesett a fejlett ipari államok szén-dioxid-emissziója. Ezt viszont teljesen semlegesítette az, hogy Kína és India kibocsátása drámai módon megugrott - közölte egy holland kutatóközpont. Az elemzők szerint mindez nem jelenti azt, hogy Európa minden tőle telhetőt megtesz a klímaváltozás visszafogására.

A Holland Környezetvédelmi Felmérő Ügynökség elsőként jelezte 2007-ben, hogy Kína az Egyesült Államokat megelőzve a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójává lép elő. Most pedig arról közölt adatokat, hogy bár a gazdag országok rekordmértékben, hét százalékkal visszafogták emissziójukat, Kína és India "teljesítménye" kioltotta a csökkenést.

A holland kormány által finanszírozott ügynökség ugyanakkor tartózkodik attól, hogy a két fejlődő gazdaságot hibáztassa, és azt sugallja, hogy a gazdag országok nem fordultak a inkább környezetbarát gazdaság felé.

"A gyártókapacitás nagy részét felfüggesztették, és ezt azonnal újra lehet indítani, ahogy a gazdasági helyzet javulni kezd. Valószínű, hogy az ipari országok talpra álló gazdaságai az emisszió emelkedését hoznák magukkal" - mondta a hatóság szóvivője.

A válság annyiban "segített" az érintett kormányoknak, hogy országaik klímavállalásait könnyebben tudták teljesíteni. Viszont mindez árthat a fejlődő államoknak: egyes ipari országoknak kevesebb kibocsátási kvótát kell venniük, azaz kevesebb pénzt költenek a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására. Ezt általában úgy érték el, hogy a fejlődő országokban költötték el a kvóta árát emisszió-csökkentő programokra, például erdők telepítésére.

A világ legtöbb ipari állama - az Egyesült Államok kivételével - kötelezettséget vállalt az emisszióa korlátozására. Együttesen két éven belül az 1990-es szinthez képest 5,6 százalékkal kell visszafogniuk a CO2 és más gázok emisszióját. Jelenleg már ennek a dupláját is meghaladták, azaz túlteljesítették a vállalást.

Annak ellenére, hogy Kína és India viszont növelte a kibocsátást, a két ország egy főre jutó emissziója még mindig elmarad a fejlett államokétól. Indiában egy emberre 1.4, Kínában pedig hat tonna szén-dioxid jut évente. Ezzel szemben Hollandiában tíz, az Egyesült Államokban pedig 17 tonna az arány.

Kína az emisszió növelésével párhuzamosan ötödik éve duplázta meg a szél- és napenergia kapacitásait. Világszinten harmadával nőtt tavaly a szélenergia és 46 százalékkal a napenergia termelési képesség. Az adatok tehát vegyes képet mutatnak, például 1990-hez képest a Föld országai 40 százalékkal több szén-dioxidot engednek a levegőbe - olvasható a holland ügynökség jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×