eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Berlin értékeli, hogy saját erőből szanálja az Opelt a General Motors

A német gazdasági miniszter a kormány álláspontjának megerősítéseként értékelte az Opel anyavállalatának, az amerikai General Motorsnak döntését, hogy visszavonja az európai kormányzati segélyre vonatkozó kérelmét az Opel számára, és a szanálást saját forrásból finanszírozza. Berlinben remélik, hogy az Opel négy német telephelyén nem lesznek jelentős leépítések.

Brüderle gazdasági miniszter igazoltnak minősítette a kormány döntését, hogy nem nyújtott állami hitelgaranciát az Opel szanálására.

Mint ismeretes az Opel anyavállalata, a General Motors vezetősége a cég központjában, Detroitban tegnap váratlanul bejelentette, hogy visszavonja az állami hitelgaranciákra vonatkozó kérelmét, és saját erőből gondoskodik az Opel, valamint az ugyancsak tulajdonát kepéző Vauxhall szanálásáról.

Ez a terv az Opel 48 ezer dolgozója közül 8300 alkalmazott elbocsátásával és a veszteségesnek minősített antwerpeni üzem teljes bezárásával számol.

A döntést megelőzően a német kancellár elvetette az Opel által kért 1,1 milliárdos hitelgaranciát, noha a brit és a spanyol kormány már jóváhagyta a kérelem teljesítését.

A General Motors detroiti központjában azzal indokolták a lépést, hogy függetleníteni akarják a céget az állami beavatkozástól, és csupán a piaci követelményekhez fognak igazodni. Ezt az érvet hozták fel tavaly novemberben is, amikor elálltak az Opel tervezett értékesítésétől.

Tény, hogy a General Motors, amely éppen egy éve még a csőd szélén állt és fennmaradása érdekében a washingtoni kormányhoz fordult, ez év tavaszán, jóval a határ idő előtt, már visszafizettette a több mint egy milliárd dolláros állami kölcsönt az Egyesült Államoknak és Kanadának.

A General Motors központjában ezt azzal magyarázzák, hogy világszerte megnőtt az érdeklődés a cég által gyártott autók, így az Opel, a Buick és a Chevrolet iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×