eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

A kínai dolgozók is felfedezték a sztrájkfegyvert

Egyre gyakoribbak Kínában a külföldi tulajdonú gyárakban induló sztrájkok, Sanghajban a tiltakozók már a rendőrökkel is összecsaptak. Mindez alááshatja a kormányzó kínai kommunista párt tekintélyét.

Az utóbbi hónapokban megszokottá vált, hogy Kínában is lehet sztrájkolni - a hatóságok korábban szemérmesen megpróbálták eltussolni az elégedetlenségről szóló híreket. Most azonban egymást érik a főleg külföldi érdekeltségű gyárakban a tüntetések, amelyeknek a helyi hatóságok és az egyetlen engedélyezett érdekképviselet, az Összkínai Szakszervezeti Szövetség nem tudja elejét venni.

A Honda egyik dél-kínai üzemében folytatott sztrájk több másik telephelyen is megbénította a gyártást, és azt eredményezte, hogy a munkások jelentős fizetésemelést harcoltak ki. Ami még inkább figyelemre méltó, hogy a dolgozók a hivatalos szakszervezetet megkerülve indítottak akciókat.

A tengerparti Csiangszu tartományban fekvő Kunsan egyik gyárában a munkások már a rendőrökkel is összecsaptak, és jelentések szerint 50 ember megsebesült. A KOK International nevű gyárban többek között a Hondának gyártanak alkatrészeket. Szerdán a japán cég elismerte, hogy egy másik, zárakat gyártó üzemben is tiltakozás indult meg.

A Financial Times arról is tudósított, hogy a kínai északi részén fekvő Senjangban 68 Pizza Hut és Kentucky Fried Chicken étteremben 30 százalékkal emelték a dolgozók fizetését. Néhány nappal ezelőtt egy tajvani tulajdonú audió alkatrészeket gyártó üzemnél 300 dolgozó eltorlaszolta az utakat a műszakbeosztás megváltoztatása miatt. Az eredmény 10 százalékos béremelés volt.

A legnagyobb nyilvánosságot azonban az iPhone-t és más informatikai termékeket előállító Foxconn-gyár kapta: több dolgozó öngyilkossága miatt ennél a tajvani cégnél is jelentősen megemelték a dolgozói fizetéseket.

Kérdés, hogy sokat dolgoztatott kínai alkalmazottak öntudatra ébredése hogyan hat majd ki a nyugati piacokon eladott termékek árára.

A Kínában most közzétett adatok szerint áprilisban közel felével megugrott az export. Pekingben azonban aggódnak az európai adóssággondok miatt, és attól tartanak, hogy a megszorító politika a kereslet visszaeséséhez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×