eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Választási költségvetést nyújtott be a vereség előtt álló brit Munkáspárt

Alistair Darling brit pénzügyminiszter a parlament elé terjesztette a május 6-ára várható választás előtti utolsó brit költségvetést. A konzervatív ellenzék jelenleg valamivel esélyesebb a szocialistáknál a választás megnyerésére, és ha május után átveszi az ország vezetését, a költségvetés alapos módosításokon eshet át. A legégetőbb probléma Nagy-Britannia példa nélkül álló, hatalmas mértékű eladósodása. Érdekes vonása az új költségvetésnek, hogy a pénzügyminiszter újabb nagy kölcsönök felvételét tervezi, ettől reméli az államgazdaság oly mértékű fellendülését, ami lehetővé tenné a fokozatos törlesztést.

A gigászi államadósság és a gazdasági visszaesés tudatában a britek már számítottak arra, hogy ismét felmegy a szeszesitalok, a cigaretta és a benzin ára, de meglepte őket, hogy a jövedelmek adómentes alapösszegét befagyasztotta a miniszter, holott az infláció, az áfa és a társadalombiztosítási hozzájárulás növekedik, tehát a befagyasztás érzékenyen érinti a háztartásokat.

Szakértők szerint tipikus választás előtti költségvetés ez a mostani, a kormány nem akarja kiváltani a választók haragját. A pénzügyminiszter ezért jelentette be, hogy a közkiadásokat nem csökkentik jelentős mértékben és nem lesznek elbocsátások.

Miként teremthető meg ilyen körülmények között az államháztartás egyensúlya? A beterjesztett költségvetés értelmében az állam az elkövetkező hat év során további 734 milliárd fontsterling kölcsönt venne fel, így reméli élénkíteni a gazdaságot.

Ez a szakértők szerint elég dermesztően hangzik. Annál is inkább, mert a kormány jelentős összeget remél elkönyvelni a takarékosság révén. Leépíti a drága szaktanácsadókat, visszafogja a beszerzéseket és egyre több közintézményt telepít Londonból vidékre. Tizenötezer köztisztviselő számíthat arra, hogy költöznie kell. De bejön-e ebből a tervezett 11 milliárd fontsterling megtakarítás?

A pénzügyminiszter az off-shore adóparadicsomokra is kiterjesztette figyelmét és bejelentette, hogy újabb adóügyi megállapodásokat kötnek bizonyos távoli országokkal. Derültséget keltett, amikor felsorolta a közép-amerikai Belize-t, a volt Brit Honduras-t, ugyanis itt tartja milliárdjait az ellenzéki konzervatív párt legbőkezűbb szponzora, Lord Ashcroft.

Az ellenzék nevében David Cameron konzervatív pártvezető egy mondatban összegezte véleményét a most beterjesztett költségvetésről: "Nagy-Britannia a liga éléről a kiesők közé csúszott le. Itt az ideje, hogy elbocsássák az edzőt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×