eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Moszkvával "zsarolja" Izraelt Hillary Clinton

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Moszkvában próbálja elérni, hogy a két ország rövid időn belül megegyezzen a stratégiai nukleáris fegyverek korlátozásáról. Emellett az orosz fővárosban tárgyal a Közel-Keletről is - az elmúlt napokban Washington és regionális szövetségese, Izrael kapcsolata fagyossá vált.

Hillary Clinton nemcsak az atomtöltetek leszereléséről ment tárgyalni Moszkvába, hanem rendhagyó módon a közel-keleti békéről is. Ott van az oldalán George Mitchell, az amerikai elnök különmegbízottja, és az orosz fővárosban találkoznak az Európai Unió külügyi főképviselőjével, Cathereine Ashtonnnel és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

A kelet-jeruzsálemi zsidó lakótelepek bővítése miatt az utóbbi napokban fagyossá vált az izraeli-amerikai viszony, és Clinton még azt is mondta, hogy "megsértették" Washingtont. Később igyekezett tompítani megjegyzése élét.

A közel-keleti rendezést felügyelő, úgynevezett kvartett tagja Oroszország is, és Washington most valószínűleg úgy próbál hatni Izraelre, hogy láttatja vele: a rendezésben érintett más államok sem támogatják az amerikaiak által provokatívnak tartott építkezéseket. A telepbővítés miatt kútba esett a terv, hogy újraindítsák a közvetítők útján folytatott béketárgyalásokat az izraeliek és palesztinok között.

A moszkvai Clinton-út vezető témája eredetileg az atomfegyverek korlátozása. A két ország elnöke már tavaly elvi megállapodást kötöttek, hogy új szerződéssel szabályozzák, kinek hány nagy hatótávolságú atomrakétája és robbanófeje lehet. A tárgyalások azonban hónapokon át akadoztak, és bár a felek szerint közel az alku, a végső megállapodás előtt újabb vitás kérdések kerültek elő.

A két ország azt mondja: technikai pontokban kell megállapodni, de orosz parlamenti képviselők világossá tették: továbbra sem tűrik el, hogy az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének elemeit Kelet-Európában állítsák fel. Ezek az eszközök nem atomrakéták, és nem Oroszország, hanem például Irán ellen védenék az Egyesült Államokat és szövetségeseiket. Borisz Grizlov, az alsóház, a duma elnöke közölte: ha Washington nem enged a kérdésben, nem hagyják jóvá a teljesen más védelmi kérdéseket szabályozó, START-szerződés utódját.

Az Obama-kormányzat végül elállt attól, hogy Csehországban és Lengyelországban legyenek a pajzs európai elemei, és az év elején már arról lehetett hallani, hogy ezek Romániába kerülnek át. A Kreml-párti duma-képviselők azonban erről sem akarnak hallani.

Az új megállapodással Oroszország felével csökkentené nukleáris robbanófejei számát, míg az Egyesült Államok kisebb mértékben, a két elnök pedig demonstrálná a külvilág felé, hogy fontos kérdésekben meg tudnak állapodni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×