eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan kergette az őrületbe a CIA egy francia kisváros lakosságát?

A CIA kísérlete miatt bolondult meg egy francia kisváros lakosságának egy része ötvenkilenc évvel ezelőtt - állítja tavaly év végén megjelent könyvében egy amerikai újságíró, akire immár a francia sajtó is felfigyelt. A rendkívül különös, máig megmagyarázatlan esemény 1951. augusztus 17-én kezdődött és "átkozott kenyér-ügy" néven vonult be a köztudatba.

Azon a napon a dél franciaországi Pont-Saint-Esprit nevű kisváros három orvosi rendelője zsúfolásig megtelt, és a betegek kivétel nélkül mind ételmérgezési tünetekre panaszkodtak. Néhány nappal később azonban a szimptómák elképesztő hallucinációkkal járó megnyilvánulásokká alakultak át.

Volt, aki kiugrott az emeleti lakása ablakából, mert repülőnek képzelte magát, egy férfi arra panaszkodott, hogy a feje ércből van, és gyomrában kígyók tekergőznek, egy fiatal lány pedig tigrisekkel látta magát körülvéve - az eseményben mindenesetre az volt a legelképesztőbb, hogy az egyfajta kollektív őrületként, egyetlen éjszakában csúcsosodott ki, és öt halálos áldozatot, illetve több tucat sebesültet hagyott maga után.

Az ország lakosságát és a hatóságokat valósággal sokkolták a borzalmas, ráadásul teljesen érthetetlen események, és a helyszínre érkező szakértők az első vizsgálatok után arra a következtetésre jutottak, hogy a tömeges megbetegedést valószínűleg a középkorban rettegett, a rozs kalászain élősködő gombafajta, az anyarozs okozta.

A magyarázat egyetlen bökkenője az volt, hogy a gabonaparazita egyáltalán nem okoz hallucinációkat, így a figyelem egy idő után egy fél-szintetikus anyarozs-származék, az LSD-ként ismert kábítószer felé fordult, de itt a kutatások megakadtak, és a történet egyfajta sötét legendává merevedett, melyről egy amerikai szerző könyvet, az egyik francia televízió pedig nemrég filmet készített.

Hatvan év után most úgy tűnik, az ügy újabb fordulóponthoz érkezik: Hank Arbarelli amerikai újságíró a Fehér Háztól és a titkosszolgálatoktól megszerzett dokumentumok, valamint egykori kémelhárítókkal folytatott beszélgetései alapján azt állítja ugyanis könyvében, hogy a CIA az ötvenes években titkos, az emberi elme manipulációját célzó programon dolgozott, és az egyik éles kísérletet éppen Pont-Saint-Esprit-ben hajtotta végre.

A névtelenül nyilatkozó egykori ügynökök szerint a levegőből egy LSD-vel fertőzött porral szórták meg a települést, ezzel párhuzamosan pedig a helyi élelmiszereket is megmérgezték. Arra a kérdésre, hogy a francia hatóságok tudtak-e minderről, a nyilatkozók nem válaszoltak.

Azt még nem tudni, hogy a friss felfedezés milyen hatással jár majd, francia hivatalos részről mindenesetre a könyvet egyelőre nem kommentálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×