eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

A veleszületett szívbetegségeket gyógyítaná egy új, DNS-módosító oltás

A DNS újraírásával hat a vakcina, melyet brit, amerikai és szingapúri tudósok fejlesztenek közösen.

Génszerkesztés útján gyógyítaná az oltás az örökletes szívizom-betegségeket: harmincmillió fontos kutatási alapból dolgozva szeretnék elérni, hogy a hibás géneket elnyomhassák a szervezetben. Állatkísérletek már kimutatták, hogy a technikák működnek.

"Ez meghatározó pillanat a szív- és érrendszeri orvostudomány számára" - idézte a bejelentés kapcsán Nilesh Samani professzor, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatójának szavait a The Guardian.

Az öröklött szívizombetegségeket a szív különböző rendellenességei okozzák, ezek eredménye hirtelen halál vagy progresszív szívelégtelenség is lehet bármely életkorban.

Az ilyen betegségekben szenvedőknél ötven százalék az esély arra, hogy továbbadják gyermeküknek a megbetegedést.

Gyakran szenved a család több tagja is olyan szívbetegségben, melynek eredményeképp szívátültetést kell rajtuk végrehajtani, vagy fiatalon elhunynak.

Hugh Watkins professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a CureHeart projekt vezető kutatója szerint ezek a betegségek nagyon gyakoriak,

minden 250. embert érintenek a világon.

"Ez egyszeri lehetőség arra, hogy a családokat megszabadítsuk a hirtelen halál, a szívelégtelenség és az esetleges szívátültetés szükségessége miatti állandó aggodalomtól. 30 évnyi kutatás után számos olyan gént és specifikus genetikai hibát fedeztünk fel, amelyek a különböző szívbetegségekért felelősek, és arra is rájöttünk, hogyan működnek. Úgy véljük, hogy a következő öt évben készen áll majd egy génterápia, amelyet klinikai vizsgálatokban kezdhetünk el tesztelni" - nyilatkozta.

Christine Seidman, a CureHeart projekt társvezetője szerint a DNS-kód egyetlen betűje okozza a legtöbb szívbetegséget.

"Ez felvetette annak a lehetőségét, hogy megváltoztassuk ezt az egyetlen betűt, és visszaállítsuk a kódot, hogy az ezután egy normális gént hozzon létre, normális funkcióval" - mondta. Már a betegség kialakulása előtt eljuttatnák a gyógymódot azokhoz, akiknél genetikai vizsgálatokból tudják, hogy rendkívüli kockázatnak vannak kitéve.

"Eddig még soha nem voltunk képesek gyógymódokat biztosítani az ilyen betegeknek, de a mi projektünk most éppen erről szól. Tudjuk, hogy képesek vagyunk rá" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×