eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

A veleszületett szívbetegségeket gyógyítaná egy új, DNS-módosító oltás

A DNS újraírásával hat a vakcina, melyet brit, amerikai és szingapúri tudósok fejlesztenek közösen.

Génszerkesztés útján gyógyítaná az oltás az örökletes szívizom-betegségeket: harmincmillió fontos kutatási alapból dolgozva szeretnék elérni, hogy a hibás géneket elnyomhassák a szervezetben. Állatkísérletek már kimutatták, hogy a technikák működnek.

"Ez meghatározó pillanat a szív- és érrendszeri orvostudomány számára" - idézte a bejelentés kapcsán Nilesh Samani professzor, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatójának szavait a The Guardian.

Az öröklött szívizombetegségeket a szív különböző rendellenességei okozzák, ezek eredménye hirtelen halál vagy progresszív szívelégtelenség is lehet bármely életkorban.

Az ilyen betegségekben szenvedőknél ötven százalék az esély arra, hogy továbbadják gyermeküknek a megbetegedést.

Gyakran szenved a család több tagja is olyan szívbetegségben, melynek eredményeképp szívátültetést kell rajtuk végrehajtani, vagy fiatalon elhunynak.

Hugh Watkins professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a CureHeart projekt vezető kutatója szerint ezek a betegségek nagyon gyakoriak,

minden 250. embert érintenek a világon.

"Ez egyszeri lehetőség arra, hogy a családokat megszabadítsuk a hirtelen halál, a szívelégtelenség és az esetleges szívátültetés szükségessége miatti állandó aggodalomtól. 30 évnyi kutatás után számos olyan gént és specifikus genetikai hibát fedeztünk fel, amelyek a különböző szívbetegségekért felelősek, és arra is rájöttünk, hogyan működnek. Úgy véljük, hogy a következő öt évben készen áll majd egy génterápia, amelyet klinikai vizsgálatokban kezdhetünk el tesztelni" - nyilatkozta.

Christine Seidman, a CureHeart projekt társvezetője szerint a DNS-kód egyetlen betűje okozza a legtöbb szívbetegséget.

"Ez felvetette annak a lehetőségét, hogy megváltoztassuk ezt az egyetlen betűt, és visszaállítsuk a kódot, hogy az ezután egy normális gént hozzon létre, normális funkcióval" - mondta. Már a betegség kialakulása előtt eljuttatnák a gyógymódot azokhoz, akiknél genetikai vizsgálatokból tudják, hogy rendkívüli kockázatnak vannak kitéve.

"Eddig még soha nem voltunk képesek gyógymódokat biztosítani az ilyen betegeknek, de a mi projektünk most éppen erről szól. Tudjuk, hogy képesek vagyunk rá" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×