INFORÁDIÓ
2022. július 4. hétfő
Ulrik

majomhimlő

who

cdc

tünetek

európa

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlő virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik.

Másképp kezdődik a majomhimlő-fertőzés, mint eddig

Infostart

A betegség, melynek epicentruma jelenleg Európában van a WHO szerint, korábban lázzal, fej- és izomfájdalommal, valamint megnagyobbodott nyirokcsomókkal, majd kiütések megjelenésével jelentkezett.

A kezdeti tünetek leírása az afrikai eseteken alapul, a mostani járványban azonban nem ezek jelentkeznek elsőként a CDC szakemberei szerint. Jellemzőbb, hogy a szájban, valamint a nemi szervek és a végbélnyílás környékén megjelenő kiütések az első jelei a betegségnek, melyek később sem terjednek el az egész testen úgy, mint a korábbi afrikai eseteknél.

A mostani majomhimlős betegek testén elszórva vagy kisebb területeken lokalizálva jelennek meg a kiütések, és vannak, akik influenzaszerű tüneteket is tapasztalnak – írja az NBC News.

A kiütések másképpen is változnak a betegség előrehaladtával, mint eddig – a korábbi megbetegedéseknél a kiütések először laposak, majd megemelkednek, megtelnek folyadékkal, majd gennyes hólyagokká válnak, melyek aztán leszáradnak és leesnek.

Most viszont különböző állapotú kiütések egyszerre vannak jelen az érintettek bőrén.

Vannak új tünetek is: az amerikai betegek egy része a végbélben vagy a végbélnyíláson tapasztalt fájdalomról számolt be vérzés mellett, illetve vannak olyanok is, akik végbele begyullad, esetleg úgy érzik, üríteniük kell, holott beleik üresek. Ezeket a tüneteket korábban nem tapasztalták majomhimlős páciensek.

Szokatlan a helyzet

A WHO közölte, hogy az Afrikán kívüli új eseteknél a tünetek egyedi mintázatát is azonosította, beleértve a test bizonyos területeire, például a nemi szervekre vagy a szájra korlátozódó kiütéseket.

"Most már világos, hogy szokatlan helyzet áll fenn: a vírus szokatlanul viselkedik ahhoz képest, amit megszoktunk" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy tájékoztatón.

Halálozásról továbbra sem érkezett jelentés a kitörés kapcsán, változatlanul alacsony a rizikója annak, hogy közegészségügyi kockázatot jelentő szituáció alakuljon ki a vírus miatt, de elővigyázatosságra szükség van. A CDC arra biztat mindenkit, hogy

ha szokatlan kiütések jelennek meg rajta, forduljon orvoshoz.

A bárányhimlő, a szifilisz és a herpesz tünetei hasonlók lehetnek, mint a majomhimlőéi, ezért mindenképpen azt kérik, hogy a kiütéses betegek vizsgáltassák ki magukat, az érintettek számára pedig karantént javasolnak. A majomhimlő 2-4 hét alatt gyógyul.

Nyitókép: MTI/AP/CDC
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018