INFORÁDIÓ
2022. július 4. hétfő
Ulrik

ovf

micsinai daniella

karszt

Cseppkőképződmények a Baradla barlangban a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és a Szlovák karszt Világörökség barlangjaiban című projekt ünnepélyes zárórendezvényének napján Aggteleken 2021. július 1-jén. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala közös, határon átnyúló projektje 1,616 millió euró (mintegy 568 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kiírt pályázati forrásból. A projekt 2017 novembere és 2021 júliusa között valósult meg.

Fenyeget a karsztár: ha felülről nem jön elég víz, akkor majd alulról

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Egyre csak növekszik a magyarországi karsztvíz szintje, ebből a szempontból lehet bízni a klímatevékenységben, de amint jön egy csapadékosabb időszak, az ember által létesített felszíni épületek egy része bajba kerülhet. Javaslatok jönnek a vízügytől – de előbb a probléma felismerése.

Évtizedek óta – mióta a szocialista időszakban folytatott bányatevékenység lezárult – emelkedik Magyarországon a karsztvíz szintje, viszont közben az emberek elkezdtek olyan helyekre építkezni, ahol szárazság volt. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy enyhítsék, illetve megelőzzék a magasabb vízszint okozta károkat.

A legtöbb kellemetlenség Tatát érte, közben azonban a jelenségnek számos jótékony hatása is van, például újabb, nagy hozamú források jelentek meg az érintett területeken.

Micsinai Daniella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízgyűjtő-gazdálkodási osztályának kiemelt műszaki referense az InfoRádióban elmondta, drasztikusabbá a 2010-es években vált a probléma, 2015 után pedig fokozódott a helyzet.

"Tatán kívül Fehérvárcsurgón, Csornán volt elég sok probléma, de Bodajknál és Tapolcánál is lehetett tapasztalni extrém esetekben kútbeszakadásokat, a víz emiatt pincéket is elöntött" – mondta Micsinai Daniella.

Hogy mennyire volt váratlan a jelenség, miközben a felszínen mindenütt aszály van, azt mondta, ez egy mélyebb talajréteget érint.

"Nem lehetett pontosan tudni, milyen szintre tud visszajönni a karsztvíz, mert alapból változott meg a hidraulikai rezsim fő vonulata. Lehetett sejteni, de nem lehetett tudni, mi lesz a végső állapot" – magyarázta.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság most vízelvezetési javaslatokat készít elő, megoldásokat, kármegszüntetési javaslatokat is tesz, műszaki megoldásokat is keres, illetve megelőzési ötletei is lesznek.

Mindemellett elmondta, hogy

a klímatevékenység önmagában is beállítja majd a karsztvíz magasságát, de

ha jön egy csapadékosabb időszak, nagyon megnövekednek a karsztvízszintek.

Alapvetően pedig örömteli jelenségnek nevezte a jelenséget; "legszebb példa a tatai Fényes forrás, ami mostanra nagyon szépen kiteljesedett, és másutt is sok forrás jelent meg mostanában".

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Emelkedik a karsztvíz szintje Magyarországon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018