eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gyógytornász nézi az egyik beteg kezét a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kiderült, kiket veszélyeztet legjobban a hosszú Covid

Tíz kórházban ápolt koronavírusos betegből hét még öt hónap múlva is nyögi a betegség következményeit friss adatok szerint.

A középkorú, legalább kétféle alapbetegséggel rendelkező fehér bőrű nőket veszélyezteti a leginkább a hosszú Covid – írja egy több mint ezer fő bevonásával végzett brit kutatás eredményeit ismertetve a Sky News. A brit Országos Egészségkutatási Intézet Orvosbiológiai Kutatóközpontja által végzett kutatásban 1077 olyan beteg adatait vizsgálták, akiket tavaly március és november között bocsátottak otthonukba koronavírus miatti kórházi kezelést követően.

Azt találták, hogy az érintettek közül mindenki átlagosan kilencféle különböző tünettel küzdött, melyek közül a leggyakoribbak a következők voltak:

  • izomfájdalom
  • fáradékonyság
  • légszomj
  • rövid távú memóriavesztés
  • ködös gondolkodás

Az érintettek negyede szorongás vagy depresszió tüneteit produkálta öt hónappal kórházi kezelésének befejezése után, 12 százalék esetében pedig poszttraumás stressz szindróma alakult ki. A fizikai terhelés 46 százalék viselte rosszabbul, mint megbetegedése előtt.

Az érintettek mintegy kétharmada dolgozott megfertőződése előtt: 17,8 százalék betegsége miatt már nem tud tovább aktív munkaerő-piaci szereplő lenni, 19 százalék esetében pedig változott a munkakör a betegség miatt.

Chris Brightling professzor, a kutatás vezetője elmondta: bár a kórházba felvett koronavírusos betegek jellemző profilja a kisebbségi férfi, mégis azt tapasztalták, hogy

a legtöbb elhúzódó tünetet a 40-60 éves, több alapbetegséggel rendelkező fehér nők tapasztalják.

Az alapbetegségek közt az asztmát és a diabéteszt említette. A kutatócsoport megállapítása szerint a 30 alattiak és a 80 fölöttiek esetében valószínűbb, hogy nem maradnak vissza tünetek felépülés esetén. A gépi lélegeztetésre szoruló páciensek természetesen hosszabb idő alatt épülnek föl, de a kutatók eredményei szerint nem kizárólag a betegség súlyossága hat arra, hogy valakinél kialakul-e a hosszú Covid.

Egy lehetséges indikátorát is megtalálták annak, hogy kiknél lehet ilyen hosszan tartó a tünetegyüttes fennállása: a legenyhébb hosszú Covid-tüneteket produkálók kivételével

minden érintettben magas CRP-szintet találtak,

ami egy gyulladásokat jelző protein emelkedett értékére mutat rá. A makacs gyulladásokról pedig közismert, hogy hátráltatják a betegségekből való felépülés folyamatát. Az eredmények ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a kórházban alkalmazott gyógyszerek, köztük a szteroidok sem tudnak arra hatni, milyen hosszan maradnak meg a tünetek az egyes betegeknél.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×