eur:
395.33
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

A legkisebbeken is elkezdi oltásának tesztelését a Moderna

A hat hónapnál idősebb, de tizenkét év alatti gyerekek különböző dozírozásokban kapják majd az amerikai gyártó vakcináját: a kettes-hármas fázisú klinikai kísérletbe közel hétezer gyermeket kívánnak bevonni.

Az Egyesült Államokban és Kanadában folytatott kísérlet során 6 750 gyereket oltanak majd be, az első önkéntesek meg is kapták már az oltás első adagját – tette közzé kedden a Moderna. A biztonságosság mellett a hatékonyság a fő kérdés a kutatásban, melynek keretében a vakcina két adagját négy hét eltéréssel adják be a hat hónapos és tizenkét éves kor közötti gyermekeknek. A tizenkét év fölötti korosztállyal egy múlt decemberben indított kutatásban már foglalkoznak, írja a Reuters, ezért határozták meg így a mostani klinikai kísérlet életkori csoportját.

A KidCOVE névre keresztelt kutatásban a Moderna sajtóközleménye szerint csak egészséges gyermekek vehetnek részt, a véletlenszerű, placebóval kontrollált vaktesztben dózisnöveléssel és életkorcsökkentéssel teszik próbára az mRNA-1273 nevet viselő oltást. A teszt első fázisában részt vevő gyermekeket két csoportra osztják:

a két év feletti, de tizenkét év alatti résztvevők 50 vagy 100 mikrogrammos dózisban kapják majd a vakcinát, míg a hat hónapnál idősebb, de két évnél fiatalabb gyerekek esetében kipróbálják a 25, az 50 és a 100 mikrogrammos dózist is.

Az időközi eredmények közreadásakor fogják meghatározni azt, hogy a kísérletek második, placebóval kontrollált szakaszában a fentiek közül melyik korosztálynál melyik dozírozást használják majd. A kísérletben résztvevő gyermekeket a második adag beadását követően 12 hónapon át figyelik meg.

A kísérlet weboldaláról kiderül, hogy az abban részt vevő gyerekeknek szüleikkel legfeljebb hat alkalommal szükséges különböző vizsgálatokon megjelenniük, illetve két telemedicina-konzultáción kell részt venniük az egyes oltások beadása után, majd az immunizálás befejeztét követően havonta kell ilyen módon kapcsolatot tartaniuk a kutatókkal. Mindezen felül a szülőknek egy telefonos applikáció segítségével kell rögzíteniük gyermekük összes esetleges tünetét. A kutatásból bármikor kiléphetnek a résztvevők bármilyen okkal, de akár indoklás nélkül is.

A gyerekek legtöbbször tünetmentes vagy enyhe tünetekkel vészelik ét a koronavírusfertőzést, a vírusra nem túl fogékonyak, azonban az utóbbi időkben

megjelent esetükben a többszervi gyulladás szövődményként.

A fertőzés után 2-4 héttel kialakulni képes, sok szervrendszert érintő betegség nagyon komoly következményekhez is vezethet. A betegség a Heim Pál Kórház összefoglalója szerint hasonlít a Kawasaki szindrómához, ám míg az főként öt év alattiakat érint, ennek esetében jóval idősebb gyermekek, főként kamaszok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×