eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Oltáshoz előkészített Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az időseket gondozó Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ózdi Otthonában 2021. február 13-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Ha van gyógymód, kevésbé védekezünk a koronavírus ellen is

A tudománnyal való viszonyunk nyomja rá bélyegét arra, hogyan viselkedünk, de ha van terápia, lazul a fegyelmünk.

Akik értékelik a kutatók végezte munkát, nagyobb eséllyel aggódnak a koronavírus terjedése miatt, ezért többet hajlandók megtenni annak érdekében, hogy akadályozzák terjedését, derül ki két amerikai egyetem közös kutatásából. Az illinois-i és a michingani szakemberek három különálló kutatásban dolgoztak, azokat vizsgálták, akiket aggaszt a koronavírus térnyerése, ezért olyan viselkedésmódokat hajlandók elsajátítani – köztük a távolságtartás vagy a maszkviselést –, amelyek lelassítják annak terjedését, írja a MedicalXpress.

A 900 önkéntes részvételével végzett elemzés során a politikai hovatartozás mellett megkérdezték mindenkitől azt is, milyen érzésekkel gondol a kutatókra és az általuk elvégzett munkára. Ezt követően különböző, koronavírussal kapcsolatos információkat mutattak be nekik, amelyek közt szerepelt egy olyan videó is, amelyben Anthony Fauci amerikai járványügyi főtanácsadó is beszélt a hidroxiklorokinról. Ezt a szert Donald Trump amerikai elnök említette a koronavírus gyógymódjaként, ám később kiderült, hogy teljesen hatástalan, ellenben szedése veszélyes lehet.

Az első két vizsgálati csoportba beosztott emberek közül azok,

akik értékelik a tudósok munkáját, pártállástól függetlenül jobban aggódtak a koronavírus miatt és inkább mutattak hajlandóságot arra, hogy a fertőzés továbbadását elkerülő viselkedésmintákat elsajátítsanak.

Akik a hidroxiklorokinhoz pozitívabban viszonyultak, kevésbé voltak hajlandók a koronavírus terjedésének elkerülésére ismertetett viselkedésmintákat alkalmazni. A harmadik csoportban az derült ki, hogy a konzervatívok valószínűleg kisebb mértékben aggódnak a gyógyszerek kockázatai miatt.

A kutatók megállapították, hogy amennyiben az emberek úgy gondolják, létezik gyógyszer egy betegség kezelésére, akkor kisebb energiát fektetnek annak elkerülésébe. A felmérést akkor végezték, amikor oltások még nem álltak készen a betegség megelőzésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×