eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Fájdalommentes és gyors: ilyen lehet a jövő koronavírustesztje

Öt perc alatt állapíthatja meg a kilélegzős teszt azt, hogy fertőzöttek vagyunk-e

A Canterbury Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy a jövőben senkinek se kelljen napokig idegesen várnia arra, hogy az egyébként sem túl kellemes koronavírus-teszt eredménye megérkezzen hozzá, írja a Phys.org. Deborah Crittenden biokémikus elmondása szerint új módszert dolgoztak ki a koronavírus fehérjéinek kimutatására. A módszer elég érzékeny és pontos is ahhoz, hogy a kilélegzett levegőből, vagy akár nyálmintából ki tudja mutatni a koronavírus részecskéit.

Crittenden a módszeren a MacDiarmid Intézet mérési szakértelmére is támaszkodhatott. A célproteint a Callaghan Innovation munkatársai készítették, míg a Canterbury Egyetem kutatói a biokémiai analízisek terén szerzett tapasztalataikat is hozzátették a a közös munkához. A végeredmény egy olyan új tesztelési módszer, amely

drasztikusan csökkenti a kiértékelés idejét,

ezzel jelentősen növelhető a tesztelési kapacitás.

"Más kilégzéses tesztekkel ellentétben a miénk a koronavírus tüskefehérjéjének antigénjét mutatja ki, ezáltal épp olyan pontos eredményt ad, mint a jelenleg használatos tesztelési metódus" - mondta el Crittenden.

Elmondása szerint a tavaly tavaszi lezárások idején kezdtek el azon gondolkozni, hogyan hasznosíthatnák a már kifejlesztett biomolekuláris érzékelési technikákat a koronavírus észlelésében. Alapvető fontosságú volt az, hogy olyan részecske érzékelésére dolgozzanak ki módszert, amely specifikusan a vírusra jellemző. Először az ACE2-receptorral kezdtek kísérletezni, de ez túl nehéz módszernek bizonyult. ezt követően fordultak a tüskefehérje antigénje felé.

A végeredményként létrejövő tesztmódszer

ugyanolyan pontosan dolgozik majd, mint egy PCR-teszt, de annál sokkal egyszerűbben elvégezhető,

így például országok határain való belépésnél is használható. A kutatócsoport a jövőben tovább szeretné fejleszteni technológiáját más patogének vagy szennyezőanyagok érzékelésére is, hogy a jövőben is segítséget jelenthessen a technológia akár más betegségek esetén is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×