eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája beadás előtt a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A Moderna ampulláiból is több adagot lehetne kihozni

Tíz helyett tizenöt adagot is kinyerhetnek az oltópontok, ha egy más oltásoknál már bevált, régóta használt eljárást a Moderna koronavírus elleni oltásánál is engedélyeznek.

Egyelőre tilos a különböző fiolákban megmaradó oltóanyagok összeöntése, de a Moderna azt mondja, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA pozitívan reagált azzal kapcsolatos megkeresésükre, hogy ezt mégis engedélyezzék. Ha ampullánként tíz helyett tizenöt adagot tudnak felhasználni, az másfélszeresét jelenti annak, ami eddig egy fiolából kinyerhető volt. A CNBC cikke szerint Stephen Hoge, a gyógyszercég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, "pozitív visszajelzést kaptunk javaslatunkra, olyan tervet készítünk, amely lehetővé teszi, hogy minden fiolából akár tizenöt adagot lehessen kinyerni" - nyilatkozta Hoge.

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsabban tudjunk több adagot előállítani és szállítani. Továbbra is együttműködünk gyártópartnereinkkel és a szövetségi kormánnyal a termelési folyamat hatékonyságának növelése érdekében, a minőség vagy a biztonság veszélyeztetése nélkül" - tette hozzá.

A Pfizer eredetileg ötadagosnak engedélyezett fioláiból

december óta engedélyezi az FDA hatodik vagy hetedik adag kinyerését,

mely speciális tű segítségével oldható meg - ugyanezzel a módszerrel a Moderna vakcinájából is ki tudtak már nyerni extra adagot.

Az NBC arról ír, a gyógyszertárak dolgozói is az összeöntés lehetősége mellett lobbiznak: véleményük szerint heti szinten ezrekkel többen kaphatnák meg a ma az aranynál is értékesebbnek ítélt oltást, ha használhatnák a módszert. Az Egyesült Államokban a patikákban is oltanak, és az influenza elleni oltása esetében már régóta alkalmazzák is az összeöntéses mennyiségnövelés technikáját. Ez természetesen nem oldja meg a vakcinahiány problémáját önmagában, ugyanakkor így is nagyon sok ember számára jelenthet segítséget a vakcinahiányos időkben.

Becslések szerint az egy nap beadott oltások mennyiségének akár tíz százaléka is lehet a megmaradó oltóanyagokból származó plusz kapacitás.

A korábbi napokon felbontott fiolák ugyanakkor nem használhatók a módszerben, mivel sem a Pfizer, sem a Moderna vakcinája nem tartalmaz tartósítóanyagot, így nem tárolható tovább, mint ahogy azt az előírás lefekteti.

A patikusok ugyanakkor azt mondják, egy órán belül felhasználható lenne a keletkező pluszmennyiség, így a szennyeződés esélye elhanyagolható, és a plusz adagok által nyújtott előnyök messze felülmúlják ezt a rizikót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×