eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

A koronavírus több szerv szintjén támadhatja a testet

Igen gyakori jelenség a hosszú Covidban szenvedőknél a szervek károsodása, ráadásul legtöbbször nem csak egyet érint a betegség egy brit kutatás szerint.

Fiatal és alapbetegségben nem szenvedő, hosszú Covidot átélő páciensek átfogó vizsgálata alapján kiderült: négy hónappal a tünetek első megjelenése után nagy többségük esetében a vizsgálatok szervek károsodását mutatják ki. A pontos összefüggésekre egyelőre nem tudnak rámutatni, és az adatok szakértői értékelése is várat még magára, de az tény, hogy a károsodott szervek és a tapasztalt tünetek közt felfedezhető összefüggés.

Fiatalok is érintettek

A Guardian cikke szerint a kutatásban 500 alacsony rizikójúnak számító, azaz fiatal és alapbetegséggel nem rendelkező embert vizsgáltak. Általános vizsgálat mellett MR-nek is alávetették őket, valamint laborvizsgálatot készítettek, és online kérdőívek segítségével is kikérdezték őket. Az előzetes adatok szerint a vizsgált betegek több mint 70 százaléka esetben megfigyelhető szervkárosodás, mely érintheti a szívet, a tüdőt, a májat és a hasnyálmirigyet is.

"Jó hír, hogy a károsodás enyhe, de a legkonzervatívabb szemmel nézve is észrevehető.

Az emberek negyedénél két vagy több szervet is érint.

Érdekes kérdés, hogy ez az állapot a későbbiekben romlani vagy javulni fog, vagy hogy van-e olyan csoport, amelynél az állapot rosszabbodására kell számítanunk" - mondta el Amitava Banerdzsi kardiológus, aki a klinikai adattudomány egyetemi docense a University College Londonnál.

Követik sorsukat

A kardiológus szerint az, hogy a nehézlégzést tapasztalóknál szív- és tüdőkárosodást, míg az emésztőrendszeri panaszokkal jelentkezőknél máj- és hasnyálmirigy-károsodást találtak, bizonyíthatja, hogy a koronavírus szervek, sőt, több szerv szintjén támadja a testet. Arra is felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a résztvevőket megbetegedésük előtt nem vizsgálták meg, így biztosan nem tudható, hogy akkor még nem voltak károsodottak szerveik – igaz, ezt nem is nagyon valószínűsíti arra való tekintettel, hogy az 500 résztvevő átlagéletkora mindössze 44 év. A résztvevőket továbbra is megfigyelik illetve vizsgálják majd.

Specialisták kellenek

Egy másik, 58 kórházban kezelt beteg bevonásával készített kutatásban károsodást találtak

  • a tüdőben 60 százalék esetében
  • a vesékben 29 százaléknál
  • a szívben 26 százaléknál
  • és a májban 10 százaléknál.

Emellett az agyszövet változásaira is felfigyeltek.

A szakemberek szerint ezek a kutatások jelentősek lehetnek abban, hogy komolyan vegyék a hosszú Covidban szenvedőket, és komplexebben vizsgálják őket, így ne kelljen később orvosról orvosra járniuk. Nagy-Britanniában olyannyira komolyan veszik a hosszú covid jelenségét, hogy egy negyven intézményből álló hosszú covidot kezelő rendszert állítanak fel, ahol orvosok és nővérek mellett terapeuták is kezelik majd a betegségben szenvedőket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×